Persbericht

Studenten & promovendi spreken zich uit tegen academische censuur

UTRECHT,
09 juni 2017

Utrecht, 9 juni 2017 – De vrije pers op hogescholen en universiteiten lijkt steeds verder onder druk te staan. Dat blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant, waarin een oud-redacteur van de Groningse Universiteitskrant (UK) stelt dat deze niet meer onafhankelijk kan zijn. ISO-voorzitter Jan Sinnige: ‘Academische vrijheid is meer dan alleen de onderzoeker die zijn publicatie zonder inmenging publiceert. Het gaat ook om journalisten die plannen controleren en kritisch besluiten van besturen bestuderen. Die vrijheid zullen wij te vuur en te zwaard verdedigen. Een sterke medezeggenschap en onafhankelijke pers zijn van cruciaal belang voor een fatsoenlijk functionerende hogeschool of universiteit.’

Ook PNN-voorzitter Rolf van Wegberg onderschrijft het belang van vrije pers: “We hebben het hier niet over de buurtkrant die verslag doet van de winnaar van de kleurplaatwedstrijd. Het gaat hier om de arbeidsvoorwaarden van duizenden promovendi, het investeren van miljoenen in een uitbreiding naar het buitenland of het al dan niet toelaten van honderden nieuwe studenten aan bèta-opleidingen.”

LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: “Het is kortzichtig van bestuurders om te bezuinigen op hun universiteitskrant, en volstrekt onacceptabel als zij zelf de berichtgeving willen manipuleren. Je hebt als student het recht om te weten wat er gebeurt op je universiteit of hogeschool, onafhankelijke media zijn daarvoor cruciaal.”

De jongerenorganisaties roepen besturen, medezeggenschap en instellingsmedia op het gesprek aan te gaan over het belang van vrije pers.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier