Persbericht

Hogescholen en universiteiten blijven onterecht extra studiekosten vragen

UTRECHT,
14 juli 2017

Utrecht, 14 juli 2017 – Universiteiten en hogescholen vragen nog steeds onterecht extra studiekosten. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Na het openen van een meldpunt hebben zij tientallen meldingen ontvangen van studenten die onterecht extra kosten moeten maken. Begin dit jaar heeft minister Bussemaker de universiteiten en hogescholen al voor de tweede keer gewezen op de onrechtmatigheid van dit beleid. LSR-voorzitter Lars Klappe: “Het is absurd dat nu blijkt dat verschillende hogescholen en universiteiten nog steeds  lak hebben aan de wil van de minister.”

Brief minister Bussemaker

Al in april 2015 schreef Bussemaker in een brief aan de hogescholen en universiteiten dat zij niet zondermeer een bijdrage aan extra kosten naast het collegegeld mogen vragen van studenten. Verplichte kosten voor bijvoorbeeld studiereizen of managementgames zijn dan ook uit den boze. Toen begin dit jaar bleek dat veel instellingen nog niet op de hoogte waren van het beleid hebben het LSR en het ISO al gezamenlijk aan de bel getrokken. De minister heeft de instellingen toen nogmaals opgeroepen te stoppen met de onrechtmatige praktijken.

Het gebeurt nog steeds

Het LSR ontvangt echter nog dagelijks meldingen van studenten die aangeven dat zij verplicht worden om financieel bij te dragen aan schoolactiviteiten. Klappe: “Hoewel begin dit jaar de onwetendheid nog een rol speelde, blijkt nu wanneer wij verhaal halen bij de universiteiten en hogescholen dat zij zich vaak wel bewust zijn van de regels. Zij kiezen er daarmee opzettelijk voor om over de rug van de studenten heen de minister te negeren.”

Ook ISO-voorzitter Rhea van der Dong is verontwaardigd: “Dit is nu al de zoveelste keer dat we aan de bel trekken. De minister is er hartstikke duidelijk over geweest dat dit niet mag: gisteren niet, vandaag niet en morgen ook niet. Het moet nu echt voor eens en voor altijd afgelopen zijn met deze onrechtmatige praktijken.”

Inspectie van het Onderwijs

Het LSR en het ISO roepen studenten op om het vooral te blijven melden als zij extra kosten moeten maken naast hun collegegeld. Zij melden de klachten van studenten bij de Inspectie van het Onderwijs en vragen hen de betreffende universiteiten en hogescholen hierop aan te spreken.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier