Persbericht

Studenten feliciteren Ingrid van Engelshoven

UTRECHT,
26 oktober 2017

UTRECHT, 26 oktober 2017 – Ingrid van Engelshoven is de nieuwe minister van hoger onderwijs. Zij volgt Jet Bussemaker op als minister van onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW). Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) feliciteert Van Engelshoven met haar nieuwe functie.

ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Wij feliciteren Ingrid van Engelshoven met haar ministerschap. Zij mag zich als minister van hoger onderwijs de komende jaren bezighouden met een hele mooie sector die barst van de ambitie. Maar het hoger onderwijs kent ook veel uitdagingen. Wij zien er naar uit om hier de komende jaren samen met haar aan te werken, om zo nog beter onderwijs voor iedereen te realiseren.

Gelijke kansen

Het ISO is blij om te zien dat de nieuwe minister van hoger onderwijs al ervaring heeft met onderwijs, vanuit haar functie als wethouder van onder andere onderwijs in Den Haag. De studentenorganisatie hoopt dat zij de inspanningen die zij daar geleverd heeft om te zorgen voor gelijke kansen in het onderwijs, doorzet als minister van hoger onderwijs. Van der Dong: “Het hoger onderwijs wordt steeds minder toegankelijk. Mbo-studenten, studenten met een functiebeperking, eerstegeneratie studenten en studenten met een niet-westerse achtergrond hebben steeds minder kans op een succesvolle studie aan een hogeschool of universiteit. Hopelijk zet minister Van Engelshoven haar gelijke kansen agenda door in het hoger onderwijs.”

Uitdagingen hoger onderwijs

Een ander dossier waar het ISO op hoopt samen te werken met de nieuwe minister is internationalisering. Minister Van Engelshoven heeft zich meermaals uitgesproken als voorstander hiervan. Het ISO ziet ook de voordelen van internationalisering voor studenten, maar waarschuwt ook voor te snelle en ondoordachte internationalisering om de verkeerde redenen. De studentenorganisatie hoopt de komende jaren samen te kunnen gaan werken aan kwalitatieve en verantwoordelijke internationalisering.

Het ISO hoopt ook samen met de minister te kunnen werken aan het verbeteren van de docentkwaliteit in het hoger onderwijs. Het hoger onderwijs is de enige onderwijssector waar docenten geen onderwijsbevoegdheid hoeven te halen om les te mogen geven. Dit is het ISO al jaren een doorn in het oog. De studentenorganisatie hoopt dan ook de komende tijd samen met de minister te kunnen werken aan de verdere professionalisering van docenten in het hoger onderwijs. Van der Dong: “Goed onderwijs valt of staat met de docent. Docenten in het hoger onderwijs hebben nu veel te weinig tijd, ruimte en mogelijkheden om zich te kunnen ontwikkelen. Het is de hoogste tijd dat we hier met z’n allen verandering in brengen.”

Minister Bussemaker

Nu het nieuwe kabinet beëdigd is, komt er ook een einde aan de termijn van Jet Bussemaker. Het ISO wil haar bedanken voor de jaren van goede samenwerking, constructief debat en haar betrokkenheid. Van der Dong: “We waren het niet altijd met elkaar eens, maar we hebben de afgelopen jaren toch een erg goede en prettige samenwerking gehad. Daarvoor willen we Jet Bussemaker van harte bedanken.”

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier