Persbericht

Studenten zwaar teleurgesteld in onderwijsplannen nieuw kabinet

UTRECHT,
10 oktober 2017

Utrecht, 10 oktober 2017 – De vier partijen uit het nieuwe kabinet komen hun verkiezingsbeloftes over onderwijs niet na en laten studenten en het hoger onderwijs in de kou staan. Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) teleurgesteld vast na de presentatie van het regeerakkoord door de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. De partijen spreken over vertrouwen in de toekomst, maar investeren amper in het hoger onderwijs. Het CDA en de ChristenUnie breken hun verkiezingsbelofte en brengen de basisbeurs niet terug. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “De regeringspartijen vieren hun regeerakkoord, maar studenten worden wakker met een kater. Het CDA en de ChristenUnie beloofden studenten gouden bergen, maar nu blijken dat loze beloften te zijn geweest.”  

Vandaag presenteerde het nieuwe kabinet haar plannen voor Nederland. Het ISO stelt dat het hoger onderwijs er bekaaid vanaf komt. Het gehele regeerakkoord bestaat uit 54 pagina’s, terwijl het hoger onderwijs het moet doen met nog niet eens één a4-tje. Dat terwijl de uitdaging voor het hoger onderwijs enorm zijn. Van der Dong: “Het hoger onderwijs zou een topprioriteit moeten zijn, geen voetnoot in het regeerakkoord.”

Het is duidelijk dat het hoger onderwijs voor het nieuwe kabinet in ieder geval geen topprioriteit is. Waar defensie er 1,5 miljard euro bij krijgt, moet het hoger onderwijs het doen met wat wisselgeld. Het ISO is erg teleurgesteld dat het hoger onderwijs er amper geld bij krijgt. Van der Dong: “De regeringspartijen hebben de mond vol van vertrouwen in de toekomst, maar laten het na om echt te investeren in de generaties die die toekomst vormen.”

Basisbeurs niet terug, in plaats daarvan symbolische korting
Vrijdag kwam al naar buiten dat de nieuwe regeringspartijen de basisbeurs niet terugbrengen. In plaats daarvan verlagen ze het collegegeld voor eerstejaarsstudenten met 1000 euro. Voor pabostudenten geldt deze korting voor twee jaar. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is zwaar teleurgesteld in het feit dat het CDA en de ChristenUnie hun verkiezingsbelofte breken. Daar komt nog eens bij dat studenten zelf opdraaien voor deze korting, omdat zij in totaal 200 miljoen euro extra rente moeten gaan betalen. Van der Dong: “Het verlagen van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten met 1000 euro lijkt misschien een mooi gebaar, maar is pure symboolpolitiek. Studenten worden voor de gek gehouden. Ze worden gelokt met één jaar 1000 euro korting en betalen dit bedrage aan het einde van de rit zelf terug.”  

Financiële positie studenten weer verslechterd
Daar komt nog eens bij dat de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent studenten het hardste treft. De inkomstenpositie van studenten wordt niet verbeterd, maar ze moeten wel meer geld uitgeven aan hun dagelijkse boodschappen. Een aantal weken geleden wees het ISO er al op dat de begroting van studenten al flink uit balans was, en dat zal nu alleen nog maar verder toenemen. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Studenten zijn keer op keer de dupe. Hun inkomsten nemen niet toe, terwijl de kosten voor levensonderhoud alleen maar stijgen. Het is tijd dat het kabinet de student de helpende hand biedt, in plaats van ze verder in de schulden te laten zakken.”

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier