Persbericht

Minister: renteverhoging kost student 5000,- euro

UTRECHT,
16 november 2018

DEN HAAG, 16 november

Vandaag kwam het nieuws vanuit het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap (OCW) over hoeveel extra rente studenten moeten betalen door de renteverhoging op studieschulden.Minister van Engelshoven stelt dat: ”Als de gehele terugbetaaltermijn van 35 jaar wordt benut, bedraagt het bedrag aan extra te betalen rente in dat geval circa €5.000”. Het Interstedelijk Studenten Overleg is geschokt over dit enorme bedrag, wat een heffing van 5000,- op de gemiddelde studieschuld (van 21.000) betreft. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’Waar het kabinet-Rutte II het sociaal leenstelsel invoerde en studenten gemiddeld 6.000,- euro meer liet lenen, heft kabinet-Rutte III nog eens 5000,- extra op deze schuld door de rente te verhogen’’.

De halvering van het collegegeld dat dit kabinet heeft ingevoerd, en die terecht als een een sigaar uit eigen doos werd beschouwd, blijkt nu gezien de extra schulden voor studenten een heuse flater. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ”Studenten die in 2020 gaan studeren en 35 jaar afbetalen gaan vijf keer zoveel rente betalen dan de korting die zijn met de halvering van het collegegeld in hun eerste jaar krijgen. Dat is een schande”.

Zoals veelvoudig door de oppositie wordt genoemd is de argumentatie rondom het wetsvoorstel van de renteverhoging onduidelijk. ‘De houdbaarheid van de overheidsfinanciën is goed, maar kan beter’, aldus minister van Engelshoven (OCW) in de beantwoording tijdens de begrotingsbehandeling. Als remedie voor een probleem dat niet lijkt te bestaan, wordt van studenten geëist dat zij de kosten van het leenstelsel op zich nemen. Dat studenten de portemonnee moeten trekken om het leenstelsel betaalbaar te houden is niet conform de afspraken die gemaakt zijn bij het akkoord over het sociaal leenstelsel. Bovendien gaat de maatregel volgens het ministerie van OCW het leengedrag niet veranderen. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ”Het is te gemakkelijk om de staatskas te spekken met het geld van studenten, zonder dat daar een echte aanleiding voor is. Het kabinet moet de rekening van het leenstelsel niet bij studenten neerleggen.”

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier