Persbericht

Medezeggenschapsloket is belangrijke stap richting betere ondersteuning van medezeggenschap

UTRECHT,
04 december 2018

UTRECHT, 4 december 2018

In 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Het geld dat hierdoor vrijkomt moet worden geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. In april is afgesproken dat studenten hierin een belangrijke stem krijgen via de medezeggenschap. Om ervoor te zorgen dat zij dit goed kunnen doen hebben de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Vereniging Hogescholen (VH), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) afgesproken dat er een loket moet komen dat onafhankelijk kan informeren en adviseren aan de medezeggenschap. Vandaag lanceren deze partijen de website van het medezeggenschapsloket tijdens het evenement ‘de medezeggenschap in zijn kracht’ via www.kwaliteitsafspraken.nl.

Goede facilitering van de medezeggenschap is essentieel om tot goede afspraken te komen rondom de investeringen in de kwaliteit van het onderwijs. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’We zien dat op de instellingen waar de medezeggenschap goed wordt ondersteund en het gesprek goed wordt gefaciliteerd, de kwaliteitsafspraken ook succesvol tot stand komen. Het loket moet deze ondersteuning bevorderen, en is daarom een belangrijke stap’’.

Voor alle organisaties is het een belangrijke stap. LSVb-voorzitter Carline van Breugel: “Omdat het een hele verantwoordelijke en moeilijke taak is om te bepalen waar de leenstelselgelden aan besteed moeten worden wilden we de medezeggenschapsraadsleden graag extra ondersteunen. Zo kunnen zij nu alle informatie rondom de kwaliteitsafspraken vinden op de website en kunnen ze voor advies terecht bij de adviescommissie van het loket. We hopen dat dit hen zal helpen bij de besluitvorming.”

Hoger onderwijsinstellingen zijn uiteindelijk gebaat bij een goed geïnformeerde, krachtige medezeggenschap. Samen kunnen bestuur en medezeggenschap de instelling naar een hoger niveau tillen. Ook VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg ondersteunt het initiatief van harte: “Medezeggenschap is cruciaal voor de richting en de resultaten van de universiteit. Het is goed als de medezeggenschap een kritische sparringpartner kan zijn voor bestuurders. We willen dit graag faciliteren, bijvoorbeeld met dit loket.’’

Het evenement ‘de medezeggenschap in zijn kracht’ staat in teken van de lancering. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg geeft een aftrap van het evenement, waarna er diverse sessies gehouden worden waarin de medezeggenschap in den brede wordt besproken.

 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier