Persbericht

Zwarte dag voor studenten: renteverhoging zorgt voor forse verhoging van studieschuld

UTRECHT,
05 december 2018

DEN HAAG, 5 december 2018

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de renteverhoging op studieschulden. Ondanks hevig verzet vanuit de oppositie in de Tweede én Eerste Kamer, de leden van het CDA en vele jongerenorganisaties, houdt de coalitie de gelederen voor studenten gesloten.Volgende week dinsdag vindt de stemming plaats, maar een zwarte dag voor studenten nadert. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’Gemiddeld 5000,- euro extra schuld wakkert de leenangst verder aan en zet de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk. Dit is een zwarte dag voor studenten’’.

Extra schuld van gemiddeld 5000,- euro

Voor studenten geldt nu dat de studieschuld wordt gekoppeld aan de vijfjaarsrente, maar die wordt met het wetsvoorstel afkomstig uit het regeerakkoord gekoppeld aan de tienjaarsrente. Een gemiddelde studielening zal volgens berekeningen van het CPB 21.000 euro bedragen. Onder de sociale voorwaarden van het leenstelsel mogen studenten er 35 jaar over doen om dat bedrag af te lossen, maar betalen daarmee ook 35 jaar een verhoogde rente. Bij de gemiddelde schuld is het maandbedrag nu ongeveer 70 euro (bij een 5-jaarsrente) en per 2020, als de rente voor 10 jaar wordt vastgezet, ongeveer 82 euro, aldus de berekeningen van het ministerie van OCW. Het is gezien het fluctueren van de rentestanden een grote kans dat de rente ook hoger kan uitvallen en studenten nóg meer moeten betalen dan 5000,- euro. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’Waar het kabinet-Rutte II het leenstelsel invoerde en de studieschuld met gemiddeld 6.000,- euro liet stijgen, heft kabinet-Rutte III hier nog eens 5000,- extra bovenop’’.

Kabinet verhaalt hogere kosten leenstelsel op student

Zoals veelvoudig door de oppositie wordt genoemd is de argumentatie rondom het wetsvoorstel van de renteverhoging onduidelijk. ‘De houdbaarheid van de overheidsfinanciën is goed, maar kan beter’, aldus minister van Engelshoven (OCW). Als remedie voor een probleem dat niet lijkt te bestaan, wordt van studenten geëist dat zij de kosten van het leenstelsel op zich nemen. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’Dat studenten de portemonnee moeten trekken om het leenstelsel betaalbaar te houden is van de zotte. Met deze maatregel wordt het ‘sociale’ leenstelsel nog minder sociaal’’.

Halvering collegegeld in het niet

De halvering van het collegegeld dat dit kabinet heeft ingevoerd, en die terecht als een sigaar uit eigen doos werd beschouwd, blijkt nu gezien de extra schulden voor studenten een heuse flater. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ”Studenten die in 2020 gaan studeren en 35 jaar afbetalen gaan vijf keer zoveel rente betalen dan de korting die zijn met de halvering van het collegegeld in hun eerste jaar krijgen’’.


De reactie van het ISO terugzien?

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier