Persbericht

Calvin Rans beste docent van het jaar 2019

UTRECHT,
13 april 2019

UTRECHT, 15 april 2019 – Calvin Rans van de TU Delft is uitgeroepen tot de Docent van het Jaar 2019.In deze verkiezing streden docenten van hogescholen en universiteiten om deze eervolle titel én een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. De verkiezing is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De jury roemt de manier waarop Rans zijn studenten weet te inspireren. Rans ontving de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (OCW). ISO-voorzitter Tom van den Brink: “Doceren is een vak apart. Een goede docent inspireert en scherpt het leerproces van studenten aan. Van dit vakmanschap is deze docent een levend voorbeeld.’’

Winnaar Calvin Rans

Calvin inspireert al meer dan tien jaar studenten aan de opleiding Aerospace Engineering aan de TU Delft. De jury ziet in Calvin een docent die de motivatie van studenten voor zijn vakgebied probeert te achterhalen, om het onderwijs hierop vervolgens aan te passen en de betrokkenheid bij de colleges te vergroten. Motivatie is voor Calvin de weg naar passie van het vak van een engineer.

Meer aandacht nodig voor ontwikkeling docenten

Het ISO organiseert de ‘Docent van het Jaar verkiezing’ – ditmaal voor de vijfde keer – om aandacht te vragen voor het vak van de docent en het geven van goed onderwijs, een essentieel belang wat soms ondergesneeuwd raakt. Zo mist er in bepaalde gevallen goede facilitering van ontwikkeling rondom het docentschap. Waar docenten op basis- en middelbare scholen hier een opleiding voor volgen, is er in het hoger onderwijs veel minder aandacht voor didactische vaardigheden. Van den Brink: “Het geven van onderwijs is een vak op zich. Een goede docent zorgt voor een optimale leeromgeving. Hier moet dan ook blijvend aandacht voor zijn op universiteiten en hogescholen.’’

Prijs

Rans krijgt naast een onderwijsbeurs van 25.000 euro ook een fysieke bokaal die deze eervolle titel representeert. Ook wordt hij, net als de andere genomineerden voor de titel, lid van het Comenius Netwerk. In dit netwerk komen de winnaars van Comeniusbeurzen en de genomineerden voor de Docent van het Jaar titel samen om ervaringen en kennis over onderwijs en onderwijsvernieuwing te delen. Het netwerk is ook een gesprekspartner van de minister van Onderwijs (OCW), mevrouw Van Engelshoven. Ook krijgt de winnaar van 2019 voor het eerst in de vijf jaar dat het ISO deze verkiezing organiseert, een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur van het Comeniusnetwerk.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier