Persbericht

75 scholieren sturen persoonlijke brief aan 75 Eerste Kamerleden om renteverhoging op studieschulden

UTRECHT,
27 mei 2019

DEN HAAG, 27 mei 2019 – Vandaag sturen 75 scholieren een persoonlijke brief aan 75 individuele Eerste Kamerleden vanwege de wet omtrent renteverhoging op studieschulden, die vandaag en morgen ter behandeling voorligt in de Eerste Kamer. Van Groningen tot Limburg vragen scholieren Eerste Kamerleden om tegen de wet te stemmen: ‘‘Het is niet rechtvaardig om vier jaar na de invoering van het leenstelsel jongeren, die al zo’n schuldenlast hebben, te belasten met nog een hogere rente’’, aldus de scholieren. De scholieren zijn afkomstig uit havo 4 en vwo 5, de generatie studenten die als eerst getroffen wordt door de renteverhoging. Het Interstedelijk Studenten Overleg en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staan pal achter de gedupeerde generatie. LAKS-voorzitter Jordy Klaas: “Voor scholieren is dit voorstel weer een verhoging van de drempel om te gaan studeren wat en waar je wil.’’ ISO-voorzitter Tom van den Brink: ‘’Met instemmen van deze wet gaat een jonge generatie een nog hogere schuldenberg tegemoet.’’  

Scholieren: ‘Is de toegang tot het onderwijs de politiek dan niets waard?’

‘Nu begrijp ik dat er een voorstel in de Eerste Kamer ligt om de rente op studieschulden te verhogen. Is de toegang tot het onderwijs de politiek dan niets waard?’’, aldus de scholieren. Een van die scholieren is vwo 5 leerling Jona Wolff van de Vinse School: ‘’Ik zou u op het hart willen drukken dat deze weg een doodlopende weg is. Voor mij, en vele medescholieren verkleint dit de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Helemaal als je niet uit een welvarend gezin komt, is deze renteverhoging, boven alle andere gestegen kosten voor studenten, echt funest. En een studie kiezen valt al niet mee. Maar als daar ook nog eens financiële druk bij komt, voor, tijdens én na je studie, dan wordt het er niet makkelijker op.’’

Renteverhoging kost 5 keer zoveel als halvering collegegeld

De scholieren benadrukken dat de halvering van het collegegeld niet aantrekkelijk is wanneer de renteverhoging hen ruim vijf keer zoveel geld kost. ‘’De halvering van het collegegeld in mijn eerste jaar is mooi meegenomen, maar het is heel weinig vergeleken met de renteverhoging. Deze kost mij namelijk zo’n vijf keer zoveel als de halvering van het collegegeld. Het kabinet zet erop in dat alle Nederlanders er qua koopkracht op vooruitgaan. Zou dat ook niet voor mijn generatie moeten gelden?’’ Aldus havo-leerling Nienke Luijckx van het Vathorst College.

Oproep om een lans te breken voor een volgende generatie

’Ik vraag u dan ook om studeren écht te zien als een investering in je toekomst. Stem daarom niet in met het wetsvoorstel om de rente op studieschuld te verhogen. Maak het niet nóg lastiger voor mijn generatie.’’, aldus vwo 5 leerling Simona Scarpa van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Zie ook publicatie in het Algemeen Dagblad.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier