Nieuws

Rechten bij studievertraging

UTRECHT,
01 april 2020

For English click here.

UTRECHT, 31 maart 2020 – De Coronacrisis zorgt ervoor dat veel stages, thesissen en tentamens niet kunnen doorgaan en daarbij komt dat niet alle studenten een ideale thuissituatie hebben om hun studie bijtijds af te ronden. Dit alles zou er voor kunnen zorgen dat studenten ongewild studievertraging oplopen. In sommige gevallen van studievertraging kan er een aanspraak gedaan worden op het profileringsfonds van een onderwijsinstelling.

Profileringsfonds

Het profileringsfonds is een fonds waar studenten die ingeschreven staan bij een hoger onderwijs instelling aanspraak op kunnen maken bij studievertraging, maar ook medezeggenschappers, verenigingsbestuurders en topsporters krijgen er vaak een vergoeding uit. De procedure en regels om in aanmerking te komen voor een vergoeding zijn, als het goed is, door de onderwijsinstelling vastgelegd in een regeling profileringsfonds of een soortgelijk document. De regels en procedures kunnen dus per onderwijsinstelling verschillen.

Melden bij studieadviseur

Het belangrijkste is om de bijzondere omstandigheden gelijk te melden bij bijvoorbeeld de studieadviseur, ook indien je nog geen vertraging hebt maar dit wel in de verwachting ligt. Indien de studievertraging zich ook daadwerkelijk voordoet, dien je dit vaak ook nog apart te melden, maar dit verschilt per onderwijsinstelling. Daarnaast is het belangrijk om enig bewijs te gaan bijhouden dat de studievertraging ook echt ontstaat door de omstandigheid omtrent Corona. De onderwijsinstelling zal hier waarschijnlijk wel om vragen, want als er geen sprake is van een causaal verband kan een aanvraag van financiële ondersteuning worden geweigerd.

Volgen procedures

Daarnaast raadt het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) aan de procedures van de onderwijsinstelling goed en indien er dingen niet duidelijk zijn, zoek dan vooral contact met de onderwijsinstelling. Het niet goed volgen van de procedures kan ertoe leiden dat het recht op compensatie wordt verspeeld

Directe studievertraging door ziekte

Studenten die direct studievertraging oplopen vanwege het Coronavirus bijvoorbeeld door zelf ernstig ziek te worden, familie die ernstig ziek is of bijvoorbeeld het moeten leveren van (extra) mantelzorg kunnen naar mening van het LSR sowieso aanspraak maken op het profileringsfonds als zij hierdoor studievertraging oplopen.

Meer informatie

Zie Corona en profileringsfonds voor notitie van het LSR of mail naar info@lsr.nl

Zorgen over je studie? Vul het studentenmeldpunt www.iso.nl/corona in.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier