Geen onderdeel van een categorie, Persbericht

Studenten worden hard geraakt in komende recessie

UTRECHT,
24 april 2020

UTRECHT, 24 april 2020 Vandaag voorspelt de Voorjaarsnota een flinke economische krimp. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Kees Gillesse: “De vooruitzichten van studenten zijn slechter dan  we twee maanden geleden ooit hadden kunnen verwachten. Het gunstige arbeidsmarktperspectief is als sneeuw voor de zon verdwenen.. 

Vandaag riep het Interstedelijk Studenten Overleg op tot compensatie voor studenten die studievertraging oplopen door de coronacrisis. Minister Ingrid van Engelshoven heeft naar aanleiding daarvan aangegeven dat studenten die vertraging oplopen in de laatste fase van hun studie als gevolg van corona daarvoor worden gecompenseerd. Kees Gillesse: “Dit is hoopvol nieuws voor nu, want deze groep studenten ervaart direct financiële gevolgen van de coronacrisis.”  

Deze Voorjaarsnota zou de minister duidelijkheid geven over een andere maatregel waar de Tweede Kamer om had verzocht, namelijk het verkleinen van de studieschuld van de eerste vier lichtingen studenten onder het leenstelsel. Zij zouden oorspronkelijk een studievoucher krijgen, maar studenten en politieke organisaties waren niet enthousiast. Kees Gillesse: “Helaas zien we hierover in de Voorjaarsnota niets terugkomen. Juist door de coronacrisis, was deze maatregel heel belangrijk voor de studenten die het hardst worden geraakt.” 

Als tegemoetkoming voor het afschaffen van de basisbeurs werd voor deze groep studenten de ‘studievoucher’ bedacht. De eerste vier lichtingen studenten onder het leenstelsel kunnen daarmee aanspraak maken op een studievoucher ter waarde van ongeveer 2070 euro. De voorgenomen extra investeringen in hoger onderwijs zouden voor hen niet direct voelbaar zouden zijn. In oktober 2019 werd duidelijk dat gebruik van de studievoucher alleen vijf tot tien jaar na het afstuderen kon worden ingezet. 

Een lichtpunt van de voorjaarsnota is dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dit jaar extra geld krijgt om een gat op de begroting te dichten. De verwachting is namelijk dat de studentenaantallen de komende jaren zullen stijgen en de begroting was daar niet op berekend. Kees Gillesse: “Het is goed dat de minister aan de lange termijn denkt. Vooral gezien de mogelijke gevolgen van de coronacrisis, is het extra belangrijk dat er genoeg geld is om de kwaliteit van ons hoger onderwijs te behouden.” 

Oproep compensatie studenten voor studievertraging: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/24/minister-ruimere-compensatieregeling-voor-studenten-a3997804 . 

Lees een eerdere opinie over studievouchers van onze hand op: https://www.ad.nl/opinie/de-studievoucher-schiet-z-n-doel-volledig-voorbij~aff991a5/ . 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier