Geen onderdeel van een categorie

Internationale studenten extra in de knel door coronacrisis

UTRECHT,
08 mei 2020

For English, click here.

UTRECHT, 8 mei 2020 – Internationale studenten hebben het niet makkelijk in de huidige coronacrisis. Dat blijkt uit meldingen bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network the Nederlands (ESN). Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Kees Gillesse: “We zien al jaren dat internationale studenten tegen veel problemen aanlopen. De coronacrisis versterkt de problemen en leidt in sommige gevallen tot onmogelijke situaties. Daarom roepen we de overheid en instellingen op tot coulance.”.

Wat blijkt is dat grootste knelpunten voor internationale studenten liggen op het gebied van financiën en huisvesting. Door de coronacrisis vallen bijbanen weg, verliezen ouders hun baan in landen waar overheidssteun geen vanzelfsprekendheid is en zijn wisselkoersen door de crisis vaak zeer ongunstig. Het wordt hierdoor steeds lastiger aan de verplichtingen voor de hoge huren en het collegegeld te voldoen. Alex Tess Rutten, voorzitter van de LSVb: “We hebben internationale studenten in grote aantallen naar Nederland gehaald. Nu ze in de knel komen moeten we ook voor ze zorgen.”.

Ook wijzen internationale studenten op gebrekkige informatievoorziening vanuit de overheid. Engelstalige informatievoorziening omtrent de Nederlandse maatregelen tegen COVID-19 kwam pas laat op gang en is nog steeds niet altijd volledig. Hierdoor zijn internationale studenten afhankelijk van hun Nederlandstalige medestudenten en onofficiële vertalingen van nieuwsberichten. Kees Gillesse, voorzitter van het ISO: “De overheid neemt besluiten die impact hebben op internationale studenten. Daarvoor moet één centrale, up-to-date, Engelstalige website zijn.”

Ook maken de studentenorganisaties zich zorgen over het welzijn van internationale studenten. Door de coronacrisis nemen gevoelens van stress toe, met name onder jongeren. Angelo Bekkens, bestuurslid ESN The Netherlands: “De internationale studenten die nog in Nederland zijn, kunnen niet terugvallen op hetzelfde sociale netwerk als Nederlandse studenten. Het gebrek aan integratie en sociale inclusie heeft grote gevolgen voor het welzijn van deze studenten.”

De studentenorganisaties baseren hun conclusies onder andere op de Annual International Student Survey (AISS), een jaarlijkse enquête onder internationale studenten. De enquête is afgenomen voordat de coronacrisis begon. De AISS is door 518 internationale studenten ingevuld, afkomstig uit 80 verschillende landen. De resultaten uit de enquête zijn gecombineerd met meldingen van internationale studenten die de afgelopen weken zijn binnengekomen op de coronameldpunten van de studentenorganisaties.

 

Vind de factsheet Internationale studenten en COVID-19 hier.

Vind de Annual International Student Survey 2020 hier. Voor de Engelse versie, klik hier.

Trouw schreef erover: https://www.trouw.nl/onderwijs/wereldwijd-krijgt-de-middenklasse-een-tik-en-daarom-hebben-buitenlandse-studenten-hebben-het-zwaar~ba968d6a/

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier