De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) luiden samen de noodklok en roepen de Tweede Kamer en onderwijsinstellingen op om extra aandacht te besteden aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. Onderwijsinstellingen kampen al jaren met hoge aantallen studenten die in de eerste 100 studiedagen uitvallen. De studentenorganisaties vrezen dit jaar een toename van dit percentage door het ontbreken van volwaardige introductie en de invoering van het online onderwijs.
Aanleiding voor deze zorg is het onderzoeksrapport dat de studentenvakbond vandaag uitbrengt. In het rapport komt onder andere het belang van academische- en sociale integratie naar voren bij het verlagen van het uitvalpercentage en het naleven van een goed 100-dagen beleid. Echter staan deze twee thema’s onder druk nu onderwijsinstellingen steeds meer genoodzaakt zijn dergelijke activiteiten af te lassen of online te laten plaatsvinden. De studentenorganisaties hebben daarom hun handen ineen geslagen en een handreiking gemaakt voor onderwijsinstellingen die hun eerstejaarsstudenten daarmee kunnen voorzien van een zogenaamde ‘zachte landing’: Betere begeleiding in de eerste honderd dagen van hun studie om studenten een betere thuisbasis te geven.
Een van de speerpunten van #projectzachtelanding is het bevorderen van gemeenschapsgevoel onder studenten. LSVb vicevoorzitter Freya Chiappino: “Het is ontzettend belangrijk dat een eerstejaarsstudent met medestudenten in contact komt om zo sociale binding te stimuleren. Dit kan zowel online als fysiek. Daarmee creëer je motivatie en blijven studenten zich op hun plek voelen binnen een instelling.” De vakbond benoemd daarnaast het belang van rondleidingen en voorlichtingen. “Geef aankomende studenten de mogelijkheid om te ontdekken wat er allemaal te doen is in de stad maar ook rondom de onderwijsinstelling. Dit helpt om de verbinding met de stad en de betrokkenheid bij het studeren te vergroten.”
Ook studentenwelzijn en aandacht voor zelfontwikkeling onder studenten komen naar voren in de handreiking. Twee belangrijke thema’s die bijdragen aan een betere begeleiding van studenten en uitval tegen kunnen gaan stelt ook het ISO. “Studenten ervaren hoge druk om nominaal af te studeren. Nu is het begin van de studententijd sowieso al spannend, laat staan in een periode van sociale afstand en isolatie. Extra aandacht voor het bespreekbaar maken van deze mentale uitdagingen is daarom van groot belang,”’ aldus Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.
Beide studentenorganisaties zien dat, ondanks de inspanning van verschillende instellingen om de introductie in aangepaste vorm te laten plaatsvinden, er grote verschillen ontstaan. Vandaar dat ze over de gehele linie pleiten voor een zachte, gelijkwaardige landing voor heel studerend Nederland.