Persbericht

De student staat op instorten

UTRECHT,
21 januari 2021

Het is inmiddels tien maanden geleden dat het onderwijs huisarrest kreeg. Wie de balans nu opmaakt voor studenten kan niet anders dan ongerust zijn. Ze kunnen veel minder praktijklessen volgen, zien een enorm tekort in het aantal beschikbare stageplekken en leerbanen en hebben te maken met een sterke vermindering van onderwijskwaliteit. De onzekerheid op de arbeidsmarkt is bovendien ongekend en vrijwel iedere vorm van sociaal contact wordt hen voor de ogen weggenomen. De invoering van de avondklok zal daarom niet alleen leiden tot een kleiner aantal reisbewegingen, maar zal ook betekenen dat studenten op zowel financieel, sociaal als mentaal vlak, in huisarrest geplaatst worden.

Een essentieel gedeelte van een studie in het middelbaar beroepsonderwijs is het volgen van stages in de praktijk, veelal onbetaald. Mede doordat zij deze stages volgen duurt een gemiddelde schoolweek van een mbo-student al snel 40 uur. Noah Hajji, voorzitter JOB MBO: ‘’De invoering van een avondklok maakt het voor mbo’ers vrijwel onmogelijk om nog geld bij te verdienen. Bij een 40-urige werkweek worden de avonduren gebruikt voor het onderhouden van bijbaantjes, en die inkomsten kunnen ze absoluut niet missen.’’

In het hoger onderwijs ligt het pijnpunt vooral bij fysiek onderwijs en tentaminering. Dit vindt nu, om de aanwezigheid van de studenten op de instelling zo veel mogelijk te spreiden, ook veel ’s avonds plaats. Het overgrote deel van het onderwijs wordt al digitaal gegeven, er bestaat echter geen online vervanging voor de zaken die nu op de instelling plaatsvinden. Dahran Çoban, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): ‘’Het nu afgelasten van al geplande tentamens is desastreus voor studenten, we riskeren dan massale studievertraging. Daarbij is voor veel studenten die ene avondwerkgroep in de week hun enige fysieke onderwijs, terug naar 100% digitaal zou een enorme klap zijn.’’

‘’Financiële onzekerheid en enorme studievertraging dreigen voor veel studenten, bovenop het sociale isolement dat zich zal doen versterken. Dit is een klap die studenten in hun huidige situatie er niet bij kunnen hebben.’’, aldus Hajji. JOB en het ISO verzoeken dan ook dringend om dit onheil af te wenden en onderwijs toch uit te zonderen van een avondklok. Daarnaast zien de organisaties een behoefte aan perspectief. Çoban: ‘’De demissionair minister-president beloofde vandaag dat onderwijs een grote prioriteit krijgt wanneer de maatregelen afnemen. We kijken er naar uit om met het ministerie snel met een routekaart te komen, zodat we samen invulling kunnen geven aan die belofte.’’

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier