Blog

Kabinet zondert toch examens en tentamens uit voor avondklok: goed nieuws voor studenten en onderwijsinstellingen

UTRECHT,
21 januari 2021

Tijdens het debat over de coronamaatregelen heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid toegezegd dat voor het maken van (praktijk) examens en tentamens op locaties van het mbo en hoger onderwijs toch een uitzondering wordt gemaakt op de avondklok, als de Tweede Kamer daartoe besluit. Onzeker is nog of ook praktijkonderwijs bij de uitzonderingen opgenomen wordt.

Diverse politieke partijen drongen bij het kabinet aan op deze uitzondering na de gezamenlijke oproep van de onderwijsorganisaties gisteren. ISO, LSVb, JOB, MBO Raad, VH en VSNU riepen daarin de Tweede Kamer op om een uitzondering te maken voor studenten die in de avonduren na een examen of tentamen naar huis moeten reizen.

Wanneer een student na een examen of tentamen na de avondklok moet reizen krijgt hij/zij daar een vrijstelling voor. De student moet dan wel een eigen verklaring bij zich hebben, een verklaring van de onderwijsinstelling kunnen laten zien en zich uiteraard aan de overige corona-maatregelen houden.

Veel (praktijk)examens, tentamens en practica vinden nu online plaats. Wat op locatie gebeurt wordt volgens de regels verspreid over de dag gepland. De avonduren zijn daarbij vanwege de beperkende maatregelen van 1,5 meter en de beperkingen in het openbaar vervoer hard nodig. De (praktijk)examens en tentamens die nu in de avond gepland staan kunnen niet op een andere manier afgenomen worden. Daarnaast zijn er studenten die thuis niet in de gelegenheid zijn een digitaal tentamen te maken.

Het niet door laten gaan van deze toetsen zou verstrekkende gevolgen voor studievoortgang van heel veel studenten in mbo, hbo en wo hebben gehad.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier