Persbericht, Publicatie

Na maanden op je studentenkamer is de rek eruit – studenten willen bijdragen aan coronaoplossingen

UTRECHT,
19 januari 2021

Stapelquarantaine, kamerisolatie en je ouders maanden niet zien leiden ertoe dat 1 op de 3 studenten zijn leven beoordeelt met een zware onvoldoende, blijkt uit onderzoek onder 7500 studenten. Ondanks de grote impact van de coronacrisis op hun leven willen studenten helpen bij het oplossen van corona gerelateerde problemen. Handvaten hiervoor ontbreken en studenten weten niet waar ze met hun ideeën en energie terechtkunnen. Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek Lieve Mark: “Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing.’’

Onder studenten bestaat er grote bereidheid om de coronaregels te volgen: 99% van de ondervraagde studenten ging na een positieve testuitslag in quarantaine, waar het landelijk gemiddelde op 72% ligt. De bereidheid om de regels te volgen neemt niet weg dat studenten grote moeite hebben met de vertaling van de maatregelen naar hun eigen situatie. Zo wonen studenten met veel mensen in kleine huizen en dat maakt afstand houden en isolatie moeilijk. Volgens de studentenorganisaties moet coronabeleid dan ook beter vertaald worden naar de student. Initiatiefnemer Dwight van Schoorl: ‘’Een uitleg van de maatregelen door studenten voor studenten is essentieel. Mensen willen zich aan de regels houden, maar die regels zijn niet direct toepasbaar op het studentenleven.’’

51% van de ondervraagde studenten heeft moeite met het volgen van onderwijs vanuit huis. Een van de voornaamste redenen is een gebrek aan een rustige studieplek. “Als je met dertien anderen woont, is het niet altijd makkelijk om je te concentreren”, aldus Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg. “Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten, ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen.”

De initiatiefnemers stellen voor om ook op andere vlakken studenten te laten bijdragen. Zij missen hier nu handvaten voor en zien een rol weggelegd voor de gemeenten. Studenten zouden in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om corona gerelateerde knelpunten op te lossen.

Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en voorzitter Netwerk Kennissteden Nederland, spreekt haar waardering uit voor dit onderzoek en de aanbevelingen die er uit volgen. “De uitkomsten laten zien dat een groot deel van de studenten zich bewust is van hun verantwoordelijkheid en deze bijvoorbeeld bij quarantaine ook neemt. Maar ook blijkt dat de maatregelen, het niet zien van vrienden en de belemmering van onderwijs grote impact hebben op hun bestaan. Eenzaamheid, depressie en demotivatie kunnen hiervan het gevolg zijn. Dit vraagt aandacht van onderwijsinstellingen en studentensteden.”

Het volledige rapport is hier te vinden: Eindrapport Lieve Mark – definitief

Een samenvatting van de aanbevelingen is hier te vinden:  Onepager Lieve Mark – definitief

Meer informatie is te vinden op: thuisbesmet.nl

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier