Persbericht

Interstedelijk Studenten Overleg: fysiek onderwijs verder uitstellen ondenkbaar

UTRECHT,
13 april 2021

Studerend Nederland kijkt reikhalzend uit naar 26 april, de dag waarop studenten weer een dag per week fysiek onderwijs mogen volgen. Nu blijkt die belofte toch op losse schroeven te staan. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Dahran Çoban: “Eén keer per week naar de instelling mogen is geen luxe, maar broodnodig voor studenten die al een jaar volledig online onderwijs volgen. Juist daarom is het noodzakelijk dat het kabinet haar belofte waarmaakt, op 26 april moet de beeldschermstudent terug in de collegebanken.’’

Dat online onderwijs een grote impact heeft op de student, met name op het gebied van mentaal welzijn, bepleit de studentenorganisatie al langer. In februari publiceerden zij in samenwerking met ResearchNed een onderzoek waaruit bleek dat online onderwijs zorgt voor een opeenstapeling van sociaal isolement, concentratie– en motivatieproblemen. Naarmate studenten meer online onderwijs hebben, worden deze problemen sterker. Dahran Çoban: “Het hoger onderwijs later dan 26 april openstellen is echt geen optie. Fysiek onderwijs voor studenten is al sinds het begin van de crisis geen prioriteit in het coronabeleid, waar studenten mentaal de rekening voor betalen.’’

Voorwaarde voor een heropening van het hoger onderwijs is massaal vrijwillig zelftesten onder studenten. De studentenorganisatie vindt het jammer dat dit als voorwaarde gesteld wordt, maar grijpt alle mogelijkheden tot fysiek onderwijs aan. ‘’Als een zelftest ervoor zorgt dat je je medestudenten en docenten weer in het echt mag zien, dan zou ik het wel weten.’’, aldus voorzitter Çoban. ‘’Achter de schermen zien we dat iedereen in de startblokken staat, klaar voor fysiek onderwijs. Nu is het wachten op het startsein van het kabinet.’’

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier