Evenement, Persbericht

Jessica Zweers Docent van het Jaar 2021

UTRECHT,
21 april 2021

Jessica Zweers van de Hanze Hogeschool Groningen is uitgeroepen tot de Docent van het Jaar 2021. In deze verkiezing streden docenten van hogescholen en universiteiten om deze eervolle titel én een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. De verkiezing is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De jury roemt de manier waarop Zweers haar studenten weet te inspireren. Zweers ontving de prijs uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (OCW). ISO-voorzitter Dahran Çoban: “Doceren is een vak apart. Een goede docent inspireert en scherpt het leerproces van studenten aan. Van dit vakmanschap is deze docent een levend voorbeeld.’’

Winnaar Jessica Zweers

Jessica Zweers is docent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Medische Diagnostiek en blinkt uit in het ontwikkelen van onderwijsvernieuwing. De jury prijst haar creativiteit en betrokkenheid bij een groot aantal initiatieven op haar onderwijsinstelling. Haar inzet op hybride onderwijs is in deze tijd zeer actueel en draagt bij aan een verbetering van het onderwijs voor haar eigen studenten en studenten van de toekomst. Jessica is volgens de jury dan ook een ‘ambassadeur van docenten’.

Meer aandacht nodig voor ontwikkeling docenten

Het ISO organiseert de ‘Docent van het Jaar Verkiezing’ – ditmaal voor de zevende keer – om aandacht te vragen voor het vak van de docent en het geven van goed onderwijs, een essentieel belang wat soms ondergesneeuwd raakt. Zo mist er in bepaalde gevallen goede facilitering van ontwikkeling rondom het docentschap. Waar docenten op basis- en middelbare scholen hier een opleiding voor volgen, is er in het hoger onderwijs veel minder aandacht voor didactische vaardigheden. Çoban: “Een goede docent zorgt voor een optimale leeromgeving en kan het verschil maken voor studenten. Zeker in de overstap naar online onderwijs is de rol van docenten ontzettend belangrijk geweest. Hier moet dan ook blijvend aandacht voor zijn op universiteiten en hogescholen.’’

Prijs

Zweers krijgt naast een onderwijsbeurs van 25.000 euro ook een fysieke bokaal die deze eervolle titel representeert. Ook wordt zij, net als de andere genomineerden voor de titel, lid van het Comenius Netwerk. In dit netwerk komen de winnaars van Comeniusbeurzen en de genomineerden voor de Docent van het Jaar titel samen om ervaringen en kennis over onderwijs en onderwijsvernieuwing te delen. Het netwerk is ook een gesprekspartner van de demissionair minister van Onderwijs (OCW), mevrouw Van Engelshoven. ‘’Mijn contact met docenten binnen het Comeniusnetwerk is ontzettend waardevol.’’, aldus de demissionair minister. ‘’Goede docenten, zoals de winnaar van vandaag, hebben niet alleen kennis van zaken, maar inspireren, werken samen en durven te vernieuwen. Docenten die de hoofden en harten van studenten weten te raken zijn de kern van het succes van het Nederlandse onderwijs.’’. Buiten de bovengenoemde prijzen krijgt de Docent van het Jaar ook een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur van het Comeniusnetwerk.

Lees hier ook het Juryrapport: Juryrapport Docent van het Jaar 2021

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier