Persbericht

Het hoge woord is eruit: studenten mogen weer!

UTRECHT,
13 augustus 2021

Tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen is er eindelijk weer licht aan het einde van een donkere tunnel gekomen voor studenten. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos: “Het is een pak van ons hart dat het hoge woord er nu definitief uit is. De beeldschermstudent kan na anderhalf jaar eindelijk weer studiegenoten en docenten ontmoeten op de instelling. Écht onderwijs met interactie en discussie is weer mogelijk”.

Het belangrijke besluit van de persconferentie betreft het loslaten van de anderhalvemetermaatregel in het hoger onderwijs. Wel blijven er nog andere beperkingen van kracht. Zo moeten studenten mondkapjes dragen wanneer ze zich verplaatsen en is er een maximale groepsgrootte van 75 studenten per ruimte. Hierdoor zullen grote hoorcolleges nog niet mogelijk zijn. De studentenorganisatie had deze laatste beperking liever niet gehad, maar blijft desondanks positief. De Roos: “Door dit besluit kunnen met kleinschalig onderwijs starten aan het nieuwe studiejaar. Dat is het allerbelangrijkste, want juist de interactie die in kleine groepen mogelijk is werd zo gemist. Een studiegenoot wordt komend jaar gelukkig weer meer dan alleen iemand die toevallig in hetzelfde Zoom-college zit”. De studentenorganisatie hoopt dat de beperkingen vervallen zodra dat mogelijk is. “Zodra het kan, moeten we ook van de maximale groepsgrootte af. Maar voor nu zijn we vooral heel erg blij”, aldus De Roos.

Liever een weekje eerder
De versoepelingen gaan in per 30 augustus, één week na de start van veel introductieactiviteiten. “Dat is net jammer” vindt De Roos. “Vooral voor hbo-studenten zal dat betekenen dat ze in de eerste week nog veel online les zullen hebben. Maar we laten de pret niet drukken, vanaf 30 augustus gaan we alles wat we zo gemist hebben weer inhalen”.

Toch online onderwijs? Meld het!
Om te monitoren of straks daadwerkelijk elke student naar de instelling mag, start het ISO het meldpunt ‘Ik zit nog thuis’. Studenten die in het nieuwe studiejaar ondanks de versoepelingen toch geen fysiek onderwijs hebben, kunnen dat bij de studentenorganisatie kenbaar maken. “Nu er weer fysiek onderwijs mogelijk is, mag het niet meer zo zijn dat er straks nog studenten zijn die helemaal thuiszitten. Studenten die wél de hele week naar hun beeldscherm moeten kijken, kunnen zich daarom melden bij ons meldpunt”, aldus De Roos.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier