Vandaag presenteerde het kabinet de nieuwe Rijksbegroting en de Miljoenennota. Ondanks de demissionaire status van het kabinet, worden er wel enkele noodzakelijke investeringen gedaan. Het onderwijs wordt echter niet aangemerkt als noodzakelijk, zo constateert de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos: “Het is opzienbarend dat er dit jaar weer niet wordt geïnvesteerd in studenten en het hoger onderwijs. Studenten moeten blijkbaar wachten op een nieuw kabinet voordat er écht wat wordt gedaan aan hun problemen”.
Valse start
In de troonrede werd onder meer gesproken over een valse start voor studenten. “Voor veel jongeren en jongvolwassenen dreigt na anderhalf jaar leven met de handrem erop een valse of vertraagde start in opleiding en werk”, zo droeg de Koning voor. Het ISO is blij met de erkenning voor de moeilijke periode die studenten tijdens de coronacrisis hebben gehad. Tegelijkertijd ziet de studentenorganisatie dat het demissionaire kabinet, nu de handrem er eindelijk af is, nog altijd geen gas wil geven voor studenten. “Het is wachten op een nieuw kabinet”, stelt De Roos. “Alleen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) werd als investering gepresenteerd vandaag. De incidentele NPO-gelden zijn echter slechts een doekje voor het bloeden; dit geld is immers geoormerkt om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Een nieuw kabinet moet direct structurele, extra investeringen doen in het hoger onderwijs”.
Kansenongelijkheid in het hoger onderwijs
Niet alleen sprak de Koning over de impact van corona op jongeren, ook kansenongelijkheid in het hoger onderwijs kwam naar voren. “Hoewel de Koning in zijn troonrede sprak over het stimuleren van kansengelijkheid in het onderwijs, wordt de grootste belemmering voor studenten, het leenstelsel, nog altijd niet bij de wortel aangepakt”, stelt De Roos. Eerder dit jaar publiceerde het Nibud hun Studentenonderzoek waarin werd bevestigd dat inkomensverschillen in de samenleving door het leenstelsel worden uitvergroot. De Roos: “Door het leenstelsel zijn studenten financieel afhankelijk van hun ouders. Lang niet alle ouders zijn in staat hun studerende kind(eren) financieel bij te staan. Een basisbedrag per maand voor elke student is dé oplossing voor de kansenongelijkheid onder studenten”.
#overhethoofdgezien
Eerder vandaag deed de studentenorganisatie daarom samen met de Landelijke Studentenvakbond, FNV Young & United, CNV Jongeren, JOB, LAKS, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, DWARS, CDJA, PINK, Oppositie, SGP-jongeren en PerspectieF een oproep aan politiek Den Haag om op korte termijn het leenstelsel af te schaffen. De Roos: “In het recent gepubliceerde document op hoofdlijnen werd geen woord gerept over het leenstelsel. Vandaag wordt er opnieuw van weggekeken, terwijl er een Kamermeerderheid bestaat voor een ander stelsel. Wij voelen ons vergeten en hebben daarom vandaag met de hashtag ‘overhethoofdgezien’ politieke aandacht gevraagd voor een alternatief stelsel”.