2021, Persbericht

Onderwijssluiting valt rauw op het dak bij studenten, heropening na de kerstvakantie is cruciaal

UTRECHT,
18 december 2021

Het nieuws over de sluiting van het hoger onderwijs per aanstaande maandag dat eerder deze avond tijdens de coronapersconferentie werd aangekondigd, is een bittere pil voor studenten. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos: “De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken. Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs”. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onzeker, op 3 januari zal het demissionaire kabinet daar een besluit over nemen. 

Het demissionaire kabinet kondigde eerder deze avond af dat Nederland weer in een strenge lockdown gaat. Voor het hoger onderwijs betekent dat dat de deuren vanaf maandag dicht gaan, behalve voor tentamens, praktijkonderwijs en kwetsbare studenten. Ook de bibliotheken van de onderwijsinstellingen hebben een uitzonderingspositie en hoeven hun deuren dus niet te sluiten. De Roos: “Dankzij de uitzonderingen wordt er enigszins rekening gehouden met de studenten die nu tegen de meest dringende problemen aanlopen. Maar voor veruit de meeste studenten geldt dat het van het grootste belang is dat instellingen na de kerstvakantie hun deuren weer kunnen openen. Een voortzetting van de sluiting na 10 januari zou een regelrecht rampscenario zijn”.  

Een onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland, waarvan de resultaten vorige maand werden gepubliceerd, liet zien dat het welzijn van studenten überhaupt al onder zware stuk staat. Zo gaf 1 of de 4 studenten in het voorjaar van 2021 aan ten minste af en toe of vaker de wens te hebben om dood te zijn en bleek 80% te kampen met eenzaamheid. “’We hopen dat het kabinet doordrongen is van de urgentie van een razendsnelle heropening van het hoger onderwijs in het nieuwe jaar in het belang van de gezondheid van studenten”, aldus De Roos. 

De abrupte sluiting heeft tot gevolg dat een groot deel van het onderwijs moet worden omgevormd naar een online variant. Dat lukt mogelijk niet in één week, dus het kan zijn een deel van het onderwijs dat voor aankomende week op de planning staat, komt te vervallen. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier