Nieuws, Persbericht

Interstedelijk Studenten Overleg: verlenging onderwijssluiting is om moedeloos van te worden

UTRECHT,
03 januari 2022

Het demissionaire kabinet heeft eerder vandaag bekend gemaakt dat het hoger onderwijs, na een sluiting van drie weken, niet open mag vanaf 10 januari. De onderwijssluiting van de afgelopen weken die werd ingevoerd vanwege de zorgen om de omikron-variant, is verlengd tot en met 14 januari. Op diezelfde dag wordt besloten of het hoger onderwijs weer open mag. ISO-voorzitter Lisanne de Roos: “Het nieuwe jaar begint met een flinke domper voor studerend Nederland; het dichthouden van het hoger onderwijs is om moedeloos van te worden. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat de mentale schade van een lockdown enorm is voor studenten en ook de kwaliteit van volledig online onderwijs laat te wensen over. Toch lijkt het demissionaire kabinet al deze signalen te negeren en blijft het hoger onderwijs dicht, met alle gevolgen van dien”.  

Een onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland, waarvan de resultaten november vorig jaar werden gepubliceerd laten schrikbarende cijfers zien over het geestelijk welbevinden van studenten. Zo gaf 1 of de 4 studenten in het voorjaar van 2021 aan ten minste af en toe of vaker de wens te hebben gehad om dood te zijn en bleek 80% te kampen met eenzaamheid. Ook uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van de studentenorganisatie bleek dat studenten zich slechter voelen naarmate er meer digitaal onderwijs wordt gegeven. “De schrikbarende welzijnscijfers die we terugzien in de onderzoeken zullen straks waarschijnlijk weer realiteit worden nu het onderwijs dicht blijft. Het zou al lang niet meer moeten gaan over de vraag of het onderwijs open kan blijven, maar over de vraag hoe we het onderwijs veilig openhouden”.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier