2022, Nieuws, Persbericht

Eerste Kamer stuurt kabinet Rutte IV terug naar de tekentafel voor eerlijkere compensatie voor de pechgeneratie

UTRECHT,
15 februari 2022

Eerder deze avond heeft de Eerste Kamer zich tijdens het debat over de regeringsverklaring in meerderheid uitgesproken tegen de magere compensatie die het kabinet heeft uitgetrokken voor de pechgeneratie. In een motie die werd ingediend door het Eerste Kamerlid van de Partij van de Arbeid Mei Li Vos wordt geconstateerd dat de compensatie van in totaal 1 miljard voor de leenstelselgeneratie, ontoereikend is. De motie stelt dat er ‘brede steun is voor het herinvoeren van de basisbeurs’ en dat ‘een studieschuld toch meeweegt bij het aanvragen van een hypotheek’. De motie verzoekt de regering daarom om ‘andere mogelijkheden voor compensatie voor deze studenten te onderzoeken en daarover de kamer binnen drie maanden te informeren’. Volgende week wordt er pas gestemd over de motie, maar zeker is al wel dat de motie op steun kan rekenen van de voltallige oppositie, en daarmee een meerderheid in de Eerste Kamer. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos is enorm blij met de ingediende motie: “Het staat als een paal boven water dat de compensatie die Rutte IV voor de pechgeneratie gepresenteerd heeft, oneerlijk is. Met zo’n magere compensatie wordt de pechgeneratie flink benadeeld ten opzichte van generaties voor en na hen. Het is daarom een hele mooie zet dat de Eerste Kamer het kabinet terugstuurt naar de tekentafel om met een eerlijker voorstel te komen”.

Sinds enkele weken vraagt de studentenorganisatie aandacht voor het oneerlijke beleid van Rutte IV en ook vanuit de oppositie in de Tweede Kamer was al veel kritiek te horen op de compensatie van het kabinet. Waar een motie van Sylvana Simons (BIJ1) over compensatie in de Tweede Kamer nog niet konden rekenen op een meerderheid (de oppositie heeft in de Tweede Kamer immers geen meerderheid), zal deze motie het in de Eerste Kamer nu wel halen. De Roos: “Het lijkt erop dat het kabinet Rutte IV in de komende maanden flink zal moeten gaan werken om uiteindelijk wel op steun in de Eerste Kamer te kunnen gaan rekenen. Over de compensatie van de leenstelselgeneratie is het laatste woord nog niet gesproken!”.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier