Persbericht

‘Vakidioot’ Reinoud Lavrijsen Docent van het Jaar 2022

UTRECHT,
19 april 2022

Vanmiddag is Reinoud Lavrijsen van de Technische Universiteit Eindhoven uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2022. Om deze titel werd gestreden tijdens de Docent van het Jaar Verkiezing, die vandaag plaatsvond in het Muntgebouw in Utrecht. Naast de eervolle titel ontving de winnaar een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) om goed docentschap te vieren. Winnaar Reinoud Lavrijsen: “Ik ben ontzettend blij dat ik verkozen ben tot vakidioot! Ik denk dat ik Docent van het Jaar 2022 geworden ben door verschillende leerstijlen te faciliteren en de studenten daarmee te laten experimenteren. Door de studenten dan vaak uit te nodigen om daarover met mij als toegankelijke (niet perfecte) docent kritisch over te sparren veranderen mijn vakken continu naar de beste leerweg voor de studenten. Tegelijkertijd leid ik daarmee kritisch-denkende en zelfverzekerde studenten op die we zo hard nodig hebben!”.  

Docent van het Jaar Verkiezing 

De Docent van het Jaar Verkiezing wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. Aan de verkiezing gaat een lang selectieproces vooraf waarbij elke hogeschool en universiteit een docent aan kan dragen. Uit deze docenten kiest de vijfkoppige jury vier finalisten die samen de strijd aan gaan om de eretitel. De andere finalisten waren Astrid Timman-Jacobse (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Ayokunu Adedokun (Universiteit Leiden) en Renske de Beijer (Hogeschool Inholland). Ieder van hen gaf tijdens de verkiezing een mini-college waarin zij hun passie voor het onderwijs en hun vaardigheden toonden. ISO-voorzitter Lisanne de Roos: “Docenten staan niet altijd in de spotlight, maar goede docenten zijn cruciaal voor het onderwijs en de studenten. Tijdens deze verkiezing worden deze docenten in het zonnetje gezet en is er aandacht voor docenten die studenten kunnen inspireren en enthousiasmeren. Reinoud Lavrijsen is daar een uitstekend voorbeeld van”. 

Reinoud Lavrijsen winnaar 

Winnaar Reinoud Lavrijsen is universitair hoofddocent bij de opleiding Applied Physics aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Hij omschrijft zichzelf als een “typische vakidioot” en wil zijn studenten opleiden tot kritische denkers. De jury prijst Lavrijsen om zijn heldere communicatie richting de student, interactie en humor op het juiste moment en een passende vertaalslag tussen vakinhoudelijke informatie en de belevingswereld van de student. Ook probeert hij een brug te slaan tussen het onderwijs op het hbo en het wo. “Hij laat zien hoe fantastisch goed onze docenten in het hoger onderwijs zijn”, aldus de jury.  

v.l.n.r: Lisanne de Roos (voorzitter ISO), Reinoud Lavrijsen (Docent van het Jaar 2022) & Gerard Baars (directeur NRO)

Comeniusnetwerk 

Naast een eretitel, een fysieke bokaal én de onderwijsbeurs van 25.000 euro, krijgt de Docent van het Jaar ook een jaar lang een erezetel in het bestuur van het Comeniusnetwerk; een netwerk van onderwijsvernieuwers in het hoger onderwijs. Daarnaast wordt Lavrijsen, samen met de andere drie finalisten, lid van het Comeniusnetwerk. In dit netwerk komen winnaars van Comeniusbeurzen en gemotiveerde onderwijsvernieuwers samen om ervaringen en kennis over onderwijs(vernieuwing) te delen. Het netwerk is de spreekbuis van docenten die bezig zijn met onderwijsvernieuwing en spreekt regelmatig met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf. Dijkgraaf: “Het is heel erg belangrijk dat onze goede docenten in het zonnetje worden gezet. Ik vind onze docenten de helden van het onderwijs; we hebben ze heel hard nodig. Ik hoop dat alle docenten, maar in het bijzonder de winnaar, doorgaan met het mooie werk dat ze leveren en dat ze de vlam voor het doceren doorgeven aan de volgende generatie”.

Luister hier het interview met Reinoud op radio 1 terug

Kijk hier het interview met Reinoud bij Half8 terug

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier