Nieuws, Persbericht

Studenten vrezen voor renteverhoging op studieschuld

UTRECHT,
27 mei 2022

De rente op de studieschuld van studenten lijkt de komende jaren niet meer op de vertrouwde 0% te blijven staan. De rente op de studieschuld wordt elk jaar vastgesteld voor een periode van vijf jaar voor de groep studenten die datzelfde jaar afstudeert. De afgelopen jaren werd de rente altijd vastgesteld op 0%, maar dat lijkt door de economische situatie naar alle waarschijnlijkheid te gaan veranderen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich grote zorgen over de rentestijging, voorzitter Lisanne de Roos: “De stijgende rente op de studieschuld is de zoveelste financiële klap in het gezicht van studenten. Na de loze belofte over het niet meetellen van de studieschuld voor een hypotheekaanvraag en de karige compensatie voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro’s per jaar aan rente moeten gaan betalen. Tegen de tijd dat studenten hun hele studieschuld hebben afbetaald, kan dat gaan om duizenden euro’s. Dat is serieus veel geld wat gepaard gaat met serieus veel zorgen”.  

De hoogte van de rente komt tot stand op basis van het gemiddelde effectief rendement op een vijfjarige Nederlandse staatsobligatie in het voorafgaande collegejaar. In de afgelopen jaren was de rente altijd negatief, wat ervoor zorgde dat de rente op de studieschuld 0% bedroeg. Vanwege de huidige economische situatie en de alsmaar verder stijgende inflatie, kan het zo maar zijn dat de rente op de studieschuld de komende jaren boven de 1,5% zal komen te liggen. Harold Janssen, student Economic Policy, berekende afgelopen dinsdag in het Financieele Dagblad dat een student met een gemiddelde studieschuld (15.200 euro) bij een rentestijging van 1,5% jaarlijks 228 euro aan rente moet betalen. Is je studieschuld 50.000 euro? Dan betreft de rente maar liefst 750 euro per jaar. De Roos: “Het gaat hierbij dus niet alleen om het principe van de gebroken beloftes van kabinet na kabinet, maar het gaat ook om serieuze bedragen voor afgestudeerden die bijvoorbeeld een hypotheek proberen te krijgen op een oververhitte woningmarkt”.

De studentenorganisatie concludeert dat er steken zijn gevallen wat betreft de voorlichting over de renteverhoging. “Heel veel studenten hebben geen idee dat de rente over hun studieschuld verhoogd kan worden. Zij hebben geld geleend met het idee dat ze geen rente hoefden te betalen. Het is een hele koude douche dat nu blijkt ze nog eens honderden euro’s per jaar extra kwijt gaan zijn”, aldus De Roos.

De renteverhoging past bij een brede trend van maatregelen die de portemonnee van studenten leegt: de huur- en energieprijzen en de kosten voor boodschappen zijn de afgelopen maanden in rap tempo gestegen. Daarbovenop gaat het collegegeld voor het studiejaar 2023-2024 naar verwachting met een bedrag van 212 euro stijgen, vanwege de hoge inflatie. De Roos: “Het wordt de hoogste tijd dat we de stijging in de kosten voor studie en levensonderhoud een halt toeroepen. De oplopende bedragen leiden tot financiële zorgen onder studenten en kunnen afschrikkend werken voor jongeren die overwegen te starten aan een nieuwe studie”. Volgende week dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over een motie van Volt en de BoerBurgerBeweging om het collegegeld voor 2023-2024 te bevriezen. Het ISO hoopt op dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor deze motie stemt om tenminste één kostenpost van studenten niet verder te laten stijgen.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier