Nieuws, Persbericht

Studentenorganisaties en ouders: “Samen staan we sterker”

UTRECHT,
30 juni 2022

Studenten en hun ouders waren blij om te horen dat de basisbeurs in 2023 weer wordt ingevoerd. Hun vreugde ging alleen al gepaard met onbegrip en boosheid door de boodschap dat er 1 miljard uitgetrokken wordt ter compensatie. Dat komt neer op 1400 euro per student. Al langere tijd laten studentenorganisaties van zich horen tegen de plannen voor de ‘pechgeneratie’. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Terri van der Velden: “Het is een belangrijk signaal dat de ouders van de pechgeneratie het ook zat zijn. Dit bevestigt opnieuw dat we niet kunnen spreken van een volwaardige compensatie.” 

Ouders maken een vuist tegen de compensatie 

Naast het ISO, de LSVb en FNV Young & United, slaan nu dus ook de ouders van de pechgeneratie de handen ineen tegen de plannen van het kabinet. Afgelopen week zijn Ellen Schneider en Dorte Holse de petitie ‘Help de pechgeneratie’ gestart. Beide hebben ze kinderen die studeren en tevens een lening zijn aangegaan. Ze maken zich zorgen dat hun kinderen met een achterstand aan hun werkende leven beginnen. Eén van de initiatiefnemers Ellen Schneider: “Nu is ook voor ons, ouders, de maat vol: wij willen niet langer áchter, maar náást jullie staan, want samen staan we sterker.” 

Studenten en ouders zijn solidair met elkaar 

Het ISO kwam eerder al in het geweer tegen de lage compensatie voor de zogeheten ‘pechgeneratie’. LSVb en FNV Young & United voeren al sinds 2019 gezamenlijk onder de noemer #NietMijnSchuld campagne voor een schuldenvrije basisbeurs en eerlijke compensatie. Op 5 februari stonden zij met ruim 8000 studenten op het Museumplein om zich te laten horen tegen de kabinetsplannen rondom compensatie. Daar waren ook ouders bij aanwezig. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Joram van Velzen: “We bevinden ons in een bizarre situatie wanneer ook ouders zich genoodzaakt voelen om zich uit te spreken voor een betere compensatie. Ze zien hun kinderen met een dikke schuld het werkende leven in gaan.” Vicevoorzitter van FNV Young & United Yasmin Ait Abderrahman: ‘’Een studieschuld van 40.000 euro is geen uitzondering. Compensatie van 1400 euro is een druppel op een gloeiende plaat, daar zijn studenten en ouders terecht boos over.’’ 

De studentenorganisaties stellen dat deze petitie een teken is dat de financiële zorgen door het leenstelsel zich niet beperken tot enkel studenten. Veel ouders worden ook geraakt door de slechte compensatie voor het leenstelsel, omdat zij vaak financieel moeten bijspringen. Van Velzen: “Het leenstelsel raakt ons allemaal. Het is ontzettend bemoedigend om elkaar als studenten en ouders te steunen voor betere compensatie.” 

Andere vormen van compensatie 

Een motie van Eerste Kamerlid Vos heeft de regering gevraagd om binnen drie maanden te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de studenten te compenseren. Deze drie maanden zijn nu om. De minister heeft laatst de Eerste Kamer geïnformeerd dat hij heeft gesproken met organisaties, maar is niet met alternatieve gekomen. Dit terwijl al vaker alternatieve manieren om te compenseren zijn aangedragen. Studenten zouden bijvoorbeeld graag zien dat maatregelen worden genomen zodat de studieschuld minder tot geen effect gaat hebben op het verkrijgen van een hypotheek. Een andere manier zou het invoeren van een nieuwe aftrekpost op de inkomstenbelasting zijn. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier