Nieuws, Persbericht

Hogere rente op studieschuld een zure appel voor studenten 

UTRECHT,
18 oktober 2022

Vanochtend is, door het ministerie van OCW, het rentepercentage op studieschulden voor het aankomende jaar vastgesteld op 0,46% voor het hoger onderwijs. Deze rente loopt al tijdens de studietijd, maar na het afstuderen staat het rentepercentage voor vijf jaar vast. De afgelopen jaren was er steevast een rente van 0%, maar het voor zovelen vertrouwde rentepercentage lijkt nu verleden tijd. Het is reëel dat de rente de komende jaren verder op zal lopen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich grote zorgen over de gevolgen die dit gaat hebben voor de financiële positie van (afgestudeerde) studenten. Voorzitter Terri van der Velden: “Studenten moeten opnieuw door een zure appel heen bijten. Deze rentestijging werkt nog meer financiële kopzorgen in de hand voor een groep die al meerdere keren sterk geraakt is.” 

Vaststelling rentepercentage 

Elk jaar wordt de hoogte van de rente vastgesteld op basis van het gemiddelde effectief rendement op een vijfjarige Nederlandse staatsobligatie. Dit percentage is wettelijk verbonden aan deze staatsobligaties en is nu door de gestegen inflatie aan het toenemen. De afgelopen vijf jaar was de rente altijd negatief, waardoor de rente voor studenten werd vastgesteld op 0%. Studenten en afgestudeerden hebben hierdoor niets gemerkt van de rente over de studieschuld, afgezien van één e-mail per jaar waarin het rentepercentage jaar op jaar op 0% werd vastgesteld. Ook nu nog zijn veel (oud-)studenten niet op de hoogte van wat een stijgend rentepercentage voor hun financiële situatie gaat betekenen. “Dit percentage zal nu nog niet direct leiden tot serieuze financiële problemen. Wel zien wel een onheilspellend scenario voor ons waarin het rentepercentage de aankomende jaren de pan uit gaat rijzen,” aldus Van der Velden. 

Eén op de vijf  

Inmiddels is gebleken dat één op de vijf studenten die is gestart met studeren in 2015 een studieschuld van €40.000,- heeft. Als dit bedrag als rekenvoorbeeld in eigen berekeningen wordt gebruikt, blijkt al snel dat een afgestudeerde per maand inclusie rente €103,- zal gaan betalen. Over een aflostijd van 35 jaar, als de draagkracht het toelaat, eindigt dit gezamenlijk in een bedrag van €43.260,-. Dit betekent dat een afgestudeerde uiteindelijk €3.260,- aan rente zal betalen. De studenten die nog studeren krijgen ook met een ander probleem te maken; namelijk rente over rente. Voor hen wordt het rentepercentage elk jaar opnieuw vastgesteld, waardoor dat hogere rentepercentage gaat gelden over een oplopende studieschuld met de al opgebouwde rente van de afgelopen jaren. In het geval van een almaar stijgend rentepercentage kan een student dus rente over het schuldbedrag inclusief de rente van het voorgaande jaar verwachten. 

Rentecap 

Studenten en afgestudeerden gaan er financieel op achteruit door de rente die ze moeten gaan betalen, dat is duidelijk. De financiële compensatie die ze wel gaan krijgen, valt in het niet bij de mogelijke bedragen die aan rente betaald gaan worden. Dit zadelt studenten met grote onzekerheid op, terwijl deze groep al meerdere financiële tegenvallers voor de kiezen heeft gehad. Om de onzekerheid rondom de financiële positie van studenten en de kans op een onwenselijk hoge rente weg te nemen, kan een maximum rentepercentage ingesteld worden. Van der Velden: “In een ideale wereld zouden we geen rente op deze lening willen zien, maar nu deze er toch komt zou de onzekere situatie in ieder geval beheerst kunnen worden door een rentecap. Het zou een verademing zijn om te weten dat het blok aan je been niet oneindig kan groeien.” 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier