Nieuws

Wageningse Birgit Boogaard is Docent van het Jaar 2023

UTRECHT,
24 april 2023

Vanmiddag heeft Birgit Boogaard van de Wageningen Universiteit de titel ‘Docent van het jaar 2023’ gewonnen. In de Stadsschouwburg van Utrecht streden vier docenten om deze titel tijdens de jaarlijkse Docent van het Jaar Verkiezing. De winnaar ging er zowel vandoor met de titel, als een beurs van 25.000 euro, die te besteden is aan onderwijsinnovatie. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en heeft als doel om goed docentschap te vieren en uit te lichten. Birgit Boogaard: “Dit is erkenning voor het opnemen van historisch onderdrukte stemmen. Hieruit blijkt de behoefte onder studenten aan deze vorm en inhoud van onderwijs: een veilige leeromgeving waarin we kunnen leren van en met andere perspectieven.” 

Docent van het Jaar Verkiezing 

Om Docent van het Jaar te worden, moeten de finalisten een lang traject doorlopen. Elke hogeschool en universiteit kan een topdocent aandragen, waarna de vijfkoppige jury vier finalisten kiest die tijdens die de strijd aangaan om de eervolle titel. Naast Boogaard stonden ook Ed van Beeck (Erasmus Universiteit Rotterdam), Erik-Jan Broers (Tilburg Universiteit) en Jim Portegies (TU Eindhoven) in de finale. Ieder van hen gaf een mini-college, waarin zij hun kwaliteiten als docent konden laten zien. ISO-voorzitter Terri van der Velden: “Hoewel goede docenten een enorme positieve invloed kunnen hebben op het leven en de toekomst van een student, is hier niet altijd voldoende aandacht voor. Met deze verkiezing hopen we daar verandering in te brengen en aandacht te geven aan docenten die echt een impuls geven aan de ontwikkeling van studenten. Birgit Boogaard weet haar passie en enthousiasme voor inclusie goed over te brengen en is daarmee dan ook een terechte winnaar.” 

De winst van Birgit Boogaard 

Winnaar Birgit Boogaard heeft een achtergrond in rurale sociologie en dierwetenschappen en geeft op dit moment les in onder andere Afrikaanse filosofie en sociale rechtvaardigheid aan de Wageningen Universiteit. In haar diverse en interdisciplinaire lesaanbod probeert ze op een interactieve en creatieve wijze een veilige omgeving te creëren waarin iedereen mee kan doen. Zo moedigt ze studenten aan om vooral naar elkaar te luisteren, in plaats van elkaar proberen te overtuigen. De jury prijst haar om haar creatieve, inclusieve en vernieuwende blik op het onderwijs. “Birgit blonk uit door haar ambitie om ongehoorde perspectieven aan het licht te brengen en vertelde een verhaal dat breed in het onderwijsveld toegepast kan worden. Ze vertelde een nieuw verhaal op prachtige wijze en excelleerde als een echte onderwijsvernieuwer”, aldus de jury.  

Prijs 

De Docent van het Jaar ontvangt niet alleen een eretitel, fysieke prijs en een onderwijsbeurs ter waarde van 25.000 euro, maar ook een erezetel in het bestuur van het Comeniusnetwerk. Dit netwerk brengt onderwijsvernieuwers in het hoger onderwijs bij elkaar en biedt een platform om kennis en ervaringen te delen. Ook de overige finalisten worden automatisch lid van dit netwerk, dat gesprekspartner is van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OCW-directeur Hoger Onderwijs Heidi Boussen reikte de prijs uit en benadrukte ook wat voor een inspiratie de Docent van het Jaar kan zijn voor zowel studenten als docenten.  

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier