Nieuws, Persbericht

Studentenorganisaties doen een oproep om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken: “Het roer moet om” 

UTRECHT,
24 augustus 2023

Utrecht, 24 augustus 2023 – Vandaag presenteren Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en acht andere studentenorganisaties in Utrecht het Studentenpact Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is helaas geen uitzondering onder studenten. Recent onderzoek toont aan dat één op de tien vrouwelijke studenten slachtoffer is van verkrachting tijdens de studententijd. Bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Jorgen Blom: “Het is code rood voor de sociale veiligheid van studenten. Het is niet uit te leggen dat zo veel studenten te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, juist in deze belangrijke periode in je ontwikkeling. Het studentenpact is een stap in de goede richting om dit probleem echt aan te pakken binnen studentenorganisaties en onderwijsinstellingen op te roepen om hun verantwoordelijkheid te nemen.” 

Actiepunten en handvaten

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, initieerde na schrijdende onderzoeksresultaten een bijeenkomst met verschillende studentenorganisaties om het roer om te gooien; een kerngroep werd opgericht. Hieruit volgde het studentenpact, met tips voor studentenorganisaties over onder andere bewustwording, meldingsprocedures en hulpverlening. De actiepunten die gedeeld worden helpen organisaties om van elkaar te leren en het probleem samen aan te pakken. Blom: “Wij zijn blij dat Mariëtte Hamer ons heeft gevraagd om mee te werken aan dit pact. Studenten kennen de belevingswereld van studenten immers het beste. Met het pact willen wij op een laagdrempelige manier handvaten bieden om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en te signaleren.” 

Oproep aan onderwijsinstellingen 

Een belangrijk onderdeel van het studentenpact is een oproep aan onderwijsinstellingen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het ISO ziet graag dat sociale veiligheid breed wordt omarmd door onderwijsinstellingen door meer zorgtaken op zich nemen. Daarom moedigen wij hen aan om studentenorganisaties te steunen bij het creëren van een sociaal veilig klimaat. Blom: “Het onderwijs en studentenleven moeten een plek zijn waar iedere student zich veilig en gesteund voelt. Dit betekent dat studenten elkaar onderling steunen, maar ook dat studenten voor hulp aan kunnen kloppen bij hun hogeschool of universiteit.” 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier