Nieuws, Persbericht

Interstedelijk Studenten Overleg: “Trek studenten niet mee in de val van Rutte IV”  

UTRECHT,
04 september 2023

Begin juli werd bekend dat het kabinet-Rutte IV was gevallen. Dit brengt een grote verandering mee, die naast de politieke gevolgen, ook een grote impact zal hebben op het onderwijsbeleid. Demissionair minister Dijkgraaf kwam met hoopvolle plannen waaronder het verlagen van het bindend studieadvies (BSA) en regie op internationalisering. Dit zijn mooie plannen om de positie van studenten te versterken die niet stil mogen komen te liggen. De komende tijd wordt besloten of deze voorstellen controversieel worden verklaard; oftewel of ze op de lange baan worden geschoven tot er een nieuw kabinet is. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Demi Janssen: “Het welzijn van studenten en de toegankelijkheid van het onderwijs kunnen niet wachten op een volgend kabinet. Wij roepen de politieke partijen op om de plannen voor verlaging van het BSA en regie op internationalisering voort te zetten. Stilstand op onderwijsbeleid betekent namelijk stilstand voor studenten.”

Verminder prestatiedruk: versoepel het bindend studieadvies 

Het eerste studiejaar staat in het teken van wennen aan een andere studieomgeving, nieuwe verantwoordelijkheden en soms een nieuwe stad. Een jaar waarin studenten vele ballen in de lucht moeten houden. Dat alles terwijl je op veel opleidingen ook een minimumaantal studiepunten moet behalen om niet van je opleiding weggestuurd te worden. Ruim de helft van de studenten ervaart dan ook prestatiedruk. Het huidige bindend studieadvies (BSA) draagt hieraan bij, wat ook is gebleken uit het Trimbos onderzoek naar prestatiedruk. Demissionair minister Dijkgraaf kwam in mei dan ook met een voorstel om het BSA te verlagen naar maximaal 30 studiepunten in het eerste studiejaar. Een stap in de juiste richting om deze prestatiedruk te verminderen en te investeren in het welzijn van studenten. Maar door de kabinetsval bestaat de kans dat het BSA een controversieel onderwerp wordt. Met andere woorden, dat er geen vooruitgang wordt geboekt tot een nieuw kabinet heeft plaatsgenomen. Janssen: “Studenten gaan gebukt onder prestatiedruk. Versoepeling van het BSA op de lange baan schuiven betekent voor toekomstige eerstejaarsstudenten een jaar vol extra stress, mogelijke financiële zorgen en onzekerheid over hun toekomst. Het is nu juist tijd voor actie, niet voor uitstel.”  

Tijd voor gezonde maatregelen op internationalisering                    

Waar ook actie is vereist, is de internationalisering van het onderwijs. Internationalisering is van grote meerwaarde doordat studenten van en met elkaar kunnen leren over verschillende culturen. Echter, veel instellingen en steden kunnen de alsmaar toenemende stroom van internationale studenten niet aan. Demissionair minister Dijkgraaf kwam in april dan ook met maatregelen om weer grip te krijgen op internationalisering. Meerdere plannen liggen op tafel: van instrumenten om de instroom op opleidingen te beperken tot duidelijkere taaleisen. Als deze plannen controversieel worden verklaard, zal de situatie alleen maar de pan uit rijzen waar geen enkele (internationale) student bij gebaat is. “Volle collegezalen, opleidingen die niet meer alle studenten een plek kunnen garanderen en de toenemende woningnood; we kunnen niet zomaar wegkijken. Onderwijsinstellingen hebben nú de handvatten nodig om internationalisering in goede banen te leiden.”, aldus Janssen. 

Oproep aan politieke partijen: laat studenten niet vallen  

Onderwijs is een plek waar studenten zich kunnen ontwikkelen. Iedereen op zijn eigen manier, maar dan moeten studenten wel de ruimte hiervoor krijgen. De basis moet op orde zijn: de prestatiedruk moet worden verminderd en onderwijs moet toegankelijk blijven. Verlaging van het BSA en grip krijgen op internationalisering zijn hierbij essentieel. Janssen: “Het is tijd voor actie, geen stilstand. Onze oproep aan de politiek is dan ook om deze plannen voort te zetten. Blijf investeren in het welzijn van studenten en de toegankelijkheid van het onderwijs. Laat studenten niet vallen, maar geef ze een solide basis om op te bouwen.”  

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier