Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) overhandigt vandaag het Studentenregeerakkoord aan Tweede Kamerleden. Dit regeerakkoord bevat 10 punten die volgens studenten nodig zijn om het hoger onderwijs te verbeteren en waar een volgend kabinet werk van moet maken. De studentenorganisatie wil ervoor waken dat studenten niet de dupe worden van de verwachte bezuinigingen. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Demi Janssen: “Studenten waren nauwelijks onderwerp van gesprek tijdens de verkiezingen, maar hun toekomst staat wel op het spel. De beleidskeuzes die we nu maken bepalen niet alleen het onderwijs van vandaag, maar ook de positie van onze studenten en samenleving in de toekomst.”
Een fijne positie voor iedere student
Studenten staan voor aanzienlijke uitdagingen: ze krijgen te maken met een alsmaar stijgende rente op hun studieschuld, kampen met mentale problemen en vinden het moeilijk om rond te komen. Het ISO komt daarom met een pakket aan maatregelen die zij zouden invoeren als zij aan het roer zouden staan. “Met de plannen uit ons Studentenregeerakkoord wordt ervoor gezorgd dat iedere student de mogelijkheden krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. De financiële positie van de student wordt verbeterd, de medezeggenschap wordt versterkt en er wordt geïnvesteerd in studentenwelzijn.”, aldus Janssen. In het regeerakkoord staan een aantal concrete plannen waar de nieuwe regering mee aan de slag zou moeten. Zo pleit de studentenorganisatie voor een structurele verhoging van de uitwonende basisbeurs, het verplicht stellen van een stagevergoeding en het invoeren van een duidelijke zorgplicht voor onderwijsinstellingen rondom studentenwelzijn en sociale veiligheid. Janssen: “We willen ervoor zorgen dat het onderwijs een plek is waar iedere student tot zijn recht komt. Dat kan alleen als je kunt studeren zonder geldzorgen, de kans krijgt om kennis te maken met de arbeidsmarkt en je veilig en gesteund voelt op je hogeschool of universiteit.”
Aanbieding Studentenregeerakkoord
Het regeerakkoord wordt vandaag door de studenten aangeboden aan zittende politieke partijen. Het ISO hoopt dat zij studenten de komende jaren geen kind van de rekening maken, maar juist gaan investeren in het hoger onderwijs. Janssen: “In tijden van verwachte bezuinigingen moeten we niet vergeten dat goed onderwijs de sleutel is tot een welvarende samenleving. De uitslag van de formatie is nog onzeker, maar één ding is wel zeker: om een duurzaam functionerende maatschappij te garanderen, moeten onderwijs en studenten een prioriteit zijn de komende regeerperiode.”