Nieuws, Persbericht

Peter Pelzer is Docent van het Jaar 2024 

UTRECHT,
25 maart 2024

Vanmiddag is Peter Pelzer van Universiteit Utrecht uitgeroepen tot ‘Docent van het Jaar 2024’. Om deze titel werd gestreden tijdens de Docent van het Jaar Verkiezing, die vandaag plaatsvond in theater DE KOM te Nieuwegein. Naast deze eervolle titel ontving de winnaar een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. De prijs werd uitgereikt door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in samenwerking met het ComeniusNetwerk, om goed docentschap in het zonnetje te zetten. Peter Pelzer: “Ik ben ontzettend vereerd dat ik ben uitgeroepen tot Docent van het Jaar. Deze titel is een prachtige erkenning van mijn docentschap, waarin ik studenten betrek bij de grote maatschappelijke vragen van deze tijd. Ik probeer ze bewust te maken van wat zíj daaraan kunnen bijdragen. Als planoloog probeer ik studenten na te laten denken over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Dat doe ik op verschillende manieren; door een podcast, een rollenspel en door een boek te schrijven dat studenten gebruiken. Door deze verbeeldende lesmethoden in te zetten bereid ik studenten voor op de toekomst en hun rol daarin.”  

Docent van het Jaar verkiezing 

De Docent van het Jaar Verkiezing werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Tijdens deze speciale jubileumeditie werd daarom ook teruggeblikt op wat vorige winnaars met hun prijs hebben bereikt. ‘Docent van het Jaar’ word je niet zomaar: aan de verkiezing gaat een lang selectieproces vooraf waarbij elke hogeschool en universiteit een docent kan aandragen. Uit deze docenten kiest de vijfkoppige jury vier finalisten uit die met elkaar de strijd aangaan voor de eervolle titel. Naast Peter Pelzer stonden ook Anke Liefbroer (Tilburg University), Hanneke Velthuijsen (Hogeschool van Amsterdam) en Chris Attai (Hanzehogeschool Groningen) in de finale. Ieder van hen gaf tijdens de verkiezing een mini-college waarin ze hun kwaliteiten als docent konden toonden. ISO-voorzitter Demi Janssen: “Docenten staan lang niet altijd in de schijnwerpers, terwijl ze van onschatbare waarde zijn voor het onderwijs en de ontwikkeling van studenten. Met deze verkiezing willen we de belangrijke rol van docenten, die iedere dag een grote inspiratie vormen voor hun studenten, erkennen en vieren. Peter Pelzer is een uitstekend voorbeeld van zo’n docent die met passie en toewijding studenten weet te inspireren.” 

Peter Pelzer winnaar 

Winnaar Peter Pelzer is universitair hoofddocent aan het Departement Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoek, onderwijs en publieke betrokkenheid is hij gefascineerd door planologie, langetermijndenken en verbeelding. “Peter’s benadering om studenten hoop te bieden en hen te inspireren om bij te dragen aan de toekomst, samen met zijn focus op morele ontwikkeling, toont zijn passie voor het onderwijs en zijn vak”, aldus de jury. “Zijn inspanningen om het onderwijs te innoveren en studenten te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken benadrukken zijn impact op studenten.” 

Prijs 

Naast een eretitel, een fysieke prijs én de onderwijsbeurs van €25.000 euro, krijgt de Docent van het Jaar ook een jaar lang een erezetel in het bestuur van het ComeniusNetwerk. Dit netwerk brengt onderwijsvernieuwers in het hbo en wo bij elkaar en biedt een platform om kennis en ervaringen uit te wisselen. Naast Peter Pelzer worden de andere finalisten ook automatisch lid van dit netwerk. Het netwerk is de spreekbuis van docenten die zich bezighouden met onderwijsvernieuwing en spreekt regelmatig met demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf. Dijkgraaf: “Heel terecht dat docenten met deze verkiezing in de schijnwerpers staan. Studenten weten als geen ander hoe belangrijk een goede docent is. Een goede docent kan iets in je wakker maken, je vertrouwen geven, nieuwe werelden voor je openen. Onderwijs draait uiteindelijk om de magische verbinding tussen studenten en docenten waardoor kennis, theorie, ervaring en vaardigheden kunnen stromen. Ik ben ervan overtuigd dat met alle veranderingen die het onderwijs nog zal meemaken, dit persoonlijk element zal blijven bestaan.” 

Foto gemaakt en bewerkt door Max van der Weide.

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier