Nieuws, Persbericht

De hogeschool en universiteit als SAFE SPACE

UTRECHT,
14 mei 2024

Vanmiddag zullen Expertise Centrum Inclusief Onderwijs (ECIO), Stichting Time Out en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de handreiking sociale veiligheid in het onderwijs (hbo en wo) lanceren en presenteren. In het bijzijn van burgemeester Sharon Dijksma en regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld Mariëtte Hamer, wordt deze praktische handreiking officieel gelanceerd. Het is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de drie partijen, onderwijsprofessionals, studenten en de gewaarde steun van de gemeente Utrecht. Het biedt praktische richtlijnen ter bevordering van een veilige en ondersteunende omgeving in het hoger onderwijs, waarin het bespreken van taboes en het aanspreken van misstanden centraal staan. Bestuurslid Jorgen Blom van het Interstedelijk Studenten Overleg: “Met deze handreiking slaan onderwijsprofessionals en studenten de handen in één. Stapje voor stapje wandelen we naar sociale veiligheid, laten we samen met hogescholen en universiteiten de route verder afmaken.”

Juist nu
De handreiking is opgesteld met input van studenten, medewerkers in het hbo en wo en op basis van 38 opvoeringen van onderzoekstheater ‘SAFE SPACE’. Een belangrijke stap in de richting van een veiligere en inclusievere onderwijsomgeving. “Misschien dat in het licht van de onveilige situatie in de wereld, ook in en rondom onze universiteiten en hogescholen, deze bijeenkomst wat nietig voelt. Toch denk ik dat het tegenovergestelde waar is. Juist nu!” Frederiek Nabben – creatief directeur stichting Time Out 

Handreiking sociale veiligheid

De handreiking kan morgen meteen op de werkvloer worden gebruikt. En dat is brood nodig; 1 op de 5 studenten heeft zich wel eens slachtoffer gevoeld van een sociaal onveilige omgeving. Daarnaast zijn één op de tien vrouwen verkracht tijdens hun studententijd. Tijd om het roer om te gooien. “Sociale veiligheid is een essentiële voorwaarde voor studentenwelzijn en -succes,” zegt Joyce van der Wegen van ECIO, projectleider van de handreiking. Vanmiddag wordt daarom een nieuwe handreiking gelanceerd die het onderwijs helpt om te werken aan een sociaal veilige leeromgeving op de hogeschool en universiteit.  

Aanbieding handreiking

Deze handreiking, ontwikkeld door een samenwerking tussen het ECIO, het ISO en stichting Time Out, biedt concrete tips en handvatten voor docenten, studentenbegeleiders en andere sleutelpersonen op hogescholen en universiteiten. “Sociale veiligheid gaat verder dan alleen de fysieke bescherming van studenten en medewerkers. Het gaat erom dat iedereen zich gerespecteerd voelt om zichzelf te zijn zonder angst voor discriminatie, intimidatie of welke vorm van grensoverschrijdend gedrag dan ook”, zeggen de initiatiefnemers. De officiële lancering vindt vandaag om 13:00 uur plaats in de Bibliotheek Utrecht. De handreiking wordt daar overhandigd aan Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.  

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier