Nieuws, Persbericht

ISO: “Beste student, het hbo en wo worden begraven; ga in het zwart gekleed”

UTRECHT,
16 mei 2024

Beste student,

Ga allemaal in het zwart gekleed. Het nieuwe kabinet is namelijk van plan het vervolgonderwijs langzaamaan te begraven. Klap na klap heb je te maken gekregen met de stijging van het collegegeld, een verlaging van de basisbeurs en een rente die vijf keer over de kop is gegaan. De oplossingen die de formerende partijen voorstellen: je basisbeurs wordt in september verlaagd, je krijgt een langstudeerboete van €3000 euro en als klap op de vuurpijl krijgt de pechgeneratie een gebroken belofte. Een zwarte dag voor studenten.

Om te beginnen: aankomend collegejaar start je in september met een basisbeurs die ruim 35% lager is dan het vorige collegejaar. De tijdelijke koopkrachtmaatregel van €164,30 op de uitwonendenbeurs loopt af. Het nieuwe kabinet lijkt niet voornemens deze koopkrachtmaatregel door te zetten. De consequentie? Duizenden studenten komen weer in de financiële penarie. Dit is een harde klap voor studenten die afhankelijk zijn van een fatsoenlijke basisbeurs om rond te komen; zij gaan er komend collegejaar flink op achteruit met alle negatieve gevolgen voor hun toekomst van dien. Je zal als student een uitwonende beurs gaan ontvangen die minder toereikend is dan vóór het leenstelsel, terwijl de kosten van levensonderhoud en studie sterk zijn gestegen. 

Studeer je af, maar ben je mantelzorger of topsporter? Wil je je inzetten voor je medestudenten middels een bestuursjaar of een jaar in de medezeggenschap? Dan kost je dat €3000 extra. Het nieuwe kabinet wil namelijk een langstudeerboete invoeren als je langer studeert dan je nominale studieduur plus één jaar. Hoppa, door het invoeren van deze maatregel wordt er jaarlijks €282 miljoen gepind op de nieuwe generatie door het nieuwe kabinet. Zo wordt het studenten onmogelijk gemaakt om zichzelf te ontplooien naast hun studie, om hun studie met rust en ruimte te volgen of om een extra bijdrage aan de samenleving te leveren naast hun studie. Weg studentsucces.  

Denk je dat je na jaren studie af bent van deze financiële ellende? Dat je rente naar beneden gaat op je gemiddelde studieschuld bij afstuderen van €30.041? Na flinke getreuzel krijg je een gebroken belofte aan de pechgeneratie; een fors afgeknipte sigaar uit eigen doos met een miljardenbezuiniging. De zogenoemde “extra tegemoetkoming” is niet nieuw. De Kamer was een paar weken terug hierover al woedend.  

Beste student, we kunnen ons voorstellen dat dit een hoop is om te verwerken. Het nieuwe kabinet staat op het punt om de genadeklap uit te delen. Dacht je dat dit alles was? Nee, zeker niet. To be continued. Wij zullen in ieder geval voor studenten blijven (be)staan.  

Met vriendelijke groet, 

Het Interstedelijk Studenten Overleg 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier