Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is vandaag aanwezig bij de Alternatieve Opening Academisch Jaar in Utrecht. Daar uit zij samen met studenten, docenten en bestuurders haar zorgen over de bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo) en de impact van de langstudeerboete op studenten. Voorzitter van het ISO Mylou Miché: “De voorgenomen bezuinigingen brengen het hbo en wo ernstig in gevaar. Vandaag staan wij samen stil bij deze dreiging. Het is tijd om de bezuinigingen te stoppen en te kiezen voor studenten, het onderwijs en de wetenschap. Wij roepen de politiek daarom op om verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in de toekomst van Nederland.”
Bezuinigingen
De gemaakte afspraken tussen de coalitiepartijen brengen het hbo en wo in gevaar. Er wordt fors bezuinigd op de wetenschap en studenten krijgen een boete van 3000 euro als zij langer dan een jaar uitlopen met hun studie. Dit brengt grote gevolgen met zich mee. Niet alleen de kwaliteit van het onderwijs zal achteruitgaan, maar ook de toegankelijkheid en de innovatie van het onderwijs. Miché: “Deze bezuinigingen raken de kern van wat ons onderwijs sterk maakt. Ze gaan als een schaaf over het onderwijs heen en raken iedereen, van studenten in het klaslokaal tot aan de ondersteuning voor de docenten. Om de toekomst van Nederland te garanderen, moet er geïnvesteerd blijven worden in het onderwijs.”
Langstudeerboete
Eén van deze bezuinigingen, de langstudeerboete, zal naar schatting 94.000 studenten direct raken. Deze boete zet de toegankelijkheid van het onderwijs op het spel. Niet alleen raakt de boete huidige studenten in al kwetsbare posities, zoals eerstegeneratiestudenten en studenten met een smallere beurs, maar kan deze ook de keuzes van potentiële studenten beïnvloeden. Een zorg die ook al is geuit door de Vereniging Hogescholen, die vreest dat deze boete potentiële studenten ontmoedigt om te gaan studeren. Iets wat volgens het ISO te allen tijde moet worden voorkomen. Miché: “De aanhoudende tekorten in de zorg, het onderwijs en techniek laten juist zien dat nieuwe professionals op de arbeidsmarkt hard nodig zijn. Geef studenten de kans een opleiding te volgen zonder een boete boven hun hoofd te hangen.”
Investeer in de volgende generatie
Vandaag roept het ISO, samen met diverse onderwijspartijen, de politiek opnieuw op om de aangekondigde maatregelen te heroverwegen. Volgens de organisatie is het van cruciaal belang om te blijven investeren in het onderwijs en om potentiële studenten te stimuleren in plaats van te remmen. Het onderwijs mag niet dienen als doelwit voor bezuinigingen, noch mag het een plek zijn waar studenten worden ontmoedigd door een boete boven hun hoofd te hangen. Miché benadrukt: “De bal ligt nu bij de politiek; schrap de boete en investeer in de volgende generatie!”