DEN HAAG, 17 september 2024 – Vanmiddag presenteerde kabinet-Schoof I de nieuwe Rijksbegroting en de Miljoenennota. Voor studenten schetsen deze plannen een somber vooruitzicht. Er wordt onder andere bijna 300 miljoen gepind op de portemonnee van studenten door de herinvoering van de langstudeerboete en de koopkracht van uitwonende studenten gaat met bijna 7% achteruit. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Mylou Miché: “Studenten krijgen het zwaar te verduren. Een boete van 3000 euro staat op de planning en de koopkracht van studenten daalt drastisch. Naast het feit dat de bezuinigingen op het onderwijs studenten al zwaar zullen treffen, zorgt de invoering van de langstudeerboete voor een extra harde realiteit: studeren wordt minder toegankelijk.”
De langstudeerboete wordt een zorgwekkende werkelijkheid voor studenten
Voor veel studenten wordt een boete vanwege studievertraging de nieuwe realiteit. In plaats van hen te bestraffen met een boete, zou de nadruk moeten liggen op het stimuleren van hun succes en de ontwikkeling die zij doormaken bij het behalen van hun diploma. Studievertraging kan door verschillende oorzaken ontstaan, en het opleggen van een generieke boete is dan ook kortzichtig. Op dit moment behaalt 50% van de hbo studenten geen diploma binnen vijf jaar en bij wo studenten is dit 1 op de 4. Dit laat zien dat een hoop studenten juist extra ondersteuning nodig hebben bij het behalen van een diploma en niet gebaat zijn bij het krijgen van een 3000 euro boete. Miché: “De kansengelijkheid binnen het onderwijs, de financiële positie en de talentontwikkeling van studenten staan onder hevige druk door de invoering van de langstudeerboete. De boete raakt niet alleen de generatie van nu, maar ook de toekomstige student die zich laat tegenhouden door de onzekerheid die de boete veroorzaakt”.
Koopkracht van studenten daalt
Volgens het Nibud daalt de koopkracht van de uitwonende student met bijna 7%. Miché: “Het is te zien dat de kabinetsplannen studenten direct in de portemonnee raken. Het wegvallen van de koopkrachtmaatregel laat zien dat de huidige basisbeurs totaal niet toereikend is.” Daarnaast heeft het nieuwe kabinet een mager plan gemaakt om pechgeneratiestudenten te compenseren. Waar amendement Omtzigt eerst hoop gaf voor een beter passende compensatie, blijft nu slechts eenmalig 1,4 miljard van over. De ov-vergoeding tijdens het studeren in het buitenland valt weg, het collegegeld blijft stijgen, de basisbeurs blijft ontoereikend, studieboeken worden duurder en de rente op studieschulden valt buiten de toon. Mylou Miché: “Voorkom een nieuwe pechgeneratie; schrap de langstudeerboete en verhoog de basisbeurs, zodat de studenten vrij van financiële zorgen kunnen studeren”.