Kennisbank:

Student-OV

Studentenreisproduct

Wat is het studentenreisproduct?

Met het studentenreisproduct (studenten-OV) kun je vrij gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen vrij reizen doordeweeks (van maandag na 4:00 tot zaterdag 4:00) of in het weekend (van vrijdag 12:00 tot maandag 4:00). Op de overige dagen krijg je vrijwel altijd 40% korting in het openbaar vervoer, net als in de zomervakantie en feestdagen. Meer informatie over de geldigheid vind je op de website van het Studentenreisproduct.

Hoe lang heb ik recht op het studentenreisproduct?

Je hebt recht op een studenten-OV gedurende de nominale studieduur + 1 jaar (zie het schema onderaan deze pagina). Om gebruik te kunnen maken van een studenten-OV moet je eerst studiefinanciering aanvragen. Ook als je geen lening wilt, kun je toch gebruikmaken van het studenten-OV. Tijdens de aanvraag van je studiefinanciering kun je dan invullen dat je geen geld wilt lenen. Let wel op: het studenten-OV valt onder de prestatiebeurs. Als je niet binnen 10 jaar afstudeert, moet je de kosten ervan terugbetalen. De waarde van het studenten-OV is ongeveer €100,- per maand.

Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?

Voor het stopzetten van je studentenreisproduct moet je langs bij een ophaalautomaat. Een instructievideo over het stopzetten van je studentenreisproduct vind je hier.

Kan ik mijn studentenreisproduct tijdelijk stopzetten?

Het OV-recht maakt onderdeel uit van studiefinanciering. Je kunt dit OV-recht alleen tijdelijk stopzetten en later weer opnemen als je je gehele studiefinanciering (ook je lening en eventuele aanvullende- of basisbeurs) stopzet. Hier lees je meer over de voorwaarden voor het tijdelijk stopzetten van het studenten OV.

Wanneer moet ik mijn studentenreisproduct uiterlijk stopzetten?

Voor het stopzetten van je OV-studentenkaart moet je langs een ophaalautomaat. Doe dit uiterlijk op de 10e werkdag van de maand dat je hier geen recht meer op hebt. Dit geldt niet alleen voor mensen die zich hebben uitgeschreven voor hun studie, maar ook als je al langer dan de nominale studieduur + 1 jaar van de OV-studentenkaart gebruikt maakt. Het niet tijdig stopzetten van de OV-studentenkaart levert een boete van €78,- per twee weken op. Gebruik je de OV-studentenkaart na de 1e maand nog? Dan is de boete zelfs  €157,- per halve maand.  Meer informatie over stopzetten vind je via de website van DUO.

Kan ik na mijn studententijd ook korting krijgen op het OV?

Vanaf twee dagen (maar wel binnen drie maanden) na het opzeggen van je OV-studentenkaart kun je een gratis Dal Voordeel abonnement aanvragen. Meer informatie over korting na je studententijd vind je op de website van NS.

 

Hieronder staat de duur van je lening en studentenreisproduct voor verschillende soorten opleidingen:

 

Lening

Studenten-OV

Aanvullende beurs

Hbo-bachelor

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Wo-bachelor

6 jaar

4 jaar

3 jaar

Associate degree

2 jaar

2 jaar

2 jaar

Associate degree > hbo-bachelor

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Mbo > hbo-bachelor

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Hbo-bachelor > hbo-master

8 jaar

6 jaar

5 jaar

Hbo-bachelor > 1-jarige wo-master

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Hbo-bachelor > 2-jarige wo-master

8 jaar

6 jaar

5 jaar

Hbo-bachelor > schakelprogramma (schakel binnen hbo-bachelor of wo-bachelor)

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Wo-bachelor > 1-jarige wo-master

7 jaar

5 jaar

4 jaar

Wo-bachelor > 2-jarige wo-master

8 jaar

6 jaar

5 jaar

Wo-bachelor > 3-jarige wo-master

9 jaar

7 jaar

6 jaar

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. 

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier