Kennisbank:

Studietraject

Een tweede studie doen

Hoelang heb ik nog recht op studiefinanciering bij een tweede studie?

Studenten die een tweede studie willen volgen, hebben helaas geen recht op extra studiefinanciering. Als je nog niet van de maximale duur van je studiefinanciering gebruik hebt gemaakt, is het wel mogelijk om de resterende tijd voor jouw tweede studie in te zetten. Voor meer informatie over studiefinanciering, zie deze pagina. 

Je kunt wel extra studiefinanciering krijgen als je na het volgen van jouw eerste opleiding een lerarenmaster gaat doen. Hiervoor kan je een jaar extra studiefinanciering opvragen bij DUO. Bekijk voor meer informatie deze pagina 

Ook kan je een verlenging van de studiefinanciering aanvragen als je studievertraging hebt opgelopen wat het directe gevolg is van bijzondere medische omstandigheden. Zie hiervoor deze pagina. 

Hoeveel collegegeld betaal ik bij een tweede studie?

Bij collegegeld wordt onderscheid gemaakt tussen het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld (ca. €2.200) is het verlaagde bedrag waarbij de overheid de overige kosten van jouw studie betaald, terwijl bij het instellingscollegegeld je het volledige collegegeld zelf moet betalen. Het instellingscollegegeld is dus een (veel) hoger bedrag. 

Bij een tweede studie betaal je het wettelijk collegegeld als je:  

  • Een associate degree-, bachelor- of masteropleiding hebt afgerond en een opleiding gaat volgen op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg. Je eerste graad moet dan wel buiten deze sector vallen. Je kunt bij het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) nagaan in welke sectoren jouw gewenste en voltooide opleidingen vallen. 
  • Je de 2e opleiding bent gestart tijdens een 1e opleiding. Je moet deze 2e opleiding dan zonder onderbreking gevolgd hebben, ook na het behalen van een graad voor de 1e opleiding. 

Om het instellingscollegegeld te ontlopen, is het van belang dat je bij de start van het studiejaar nog geen vergelijkbaar diploma hebt behaald aan een bekostigde opleiding. Als je een tweede bachelor wilt doen is dat dus mogelijk tegen het wettelijk collegegeld, als je nog geen bachelordiploma hebt behaald. Voor een master geldt hetzelfde. Als je twee master (of bachelors) na elkaar wilt doen (in plaats van tegelijkertijd) is dat ook mogelijk, dan moet je er alleen voor zorgen dat je minimaal 1 vak nog niet hebt afgerond voordat je de tweede master start. 

Na afronding van je hbo-opleiding, is het niet mogelijk om een bachelor op de universiteit te volgen tegen het wettelijke collegegeld (tenzij dit een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg is). Dit wordt namelijk gezien als een vergelijkbaar diploma. 

Doorstromen van het hbo naar het wo

Ik ben klaar met een hbo-bacheloropleiding en wil doorstuderen, wat zijn mijn opties?

Er zijn verschillende opties na het halen van een hbo-propedeuse of het afronden van een hbo-bacheloropleiding. Voor meer informatie over doorstromen van hbo naar wo kun je terecht bij Studielink, een stichting die door studenten, onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW is opgericht om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te verspreiden.

Waar moet ik op letten als ik van het hbo naar het wo ga?

Wanneer je overstapt van het hbo naar het wo gelden voor jou dezelfde regels omtrent aanmelding en toelatingseisen als voor anderen die niet vanuit het hbo komen. Het is belangrijk dat je van tevoren goed kijkt naar de toelatingseisen van de wo-opleiding en ervoor zorgt dat je toelaatbaar bent voor de gewenste opleiding.

Let ook op je studiefinanciering. De jaren die je gebruikt hebt voor studiefinanciering op het hbo tellen mee bij het bepalen van jouw studiefinanciering op het wo. Kijk op onze pagina’s over studiefinanciering en het pagina-onderdeel tweede studie hoe lang je in totaal recht hebt op studiefinanciering.

Doorstromen van het mbo naar het hbo

Ik ben klaar met een mbo-opleiding en wil doorstuderen, wat zijn mijn opties?

Er zijn verschillende opties na het halen van een mbo-opleiding. Voor meer informatie over doorstromen van mbo naar hbo kun je terecht bij Studielink, een stichting die door studenten, onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW is opgericht om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te verspreiden.

Waar moet ik op letten als ik van het mbo naar het hbo ga?

Als je overstapt van het mbo naar het hbo gelden voor jou dezelfde toelatingsregels als voor havo-scholieren die voor het eerst gaan studeren. Wat wel anders is als mbo-student, is dat je op het mbo waarschijnlijk al een studenten-OV hebt gehad. Deze mag je ook in de periode tussen de twee opleidingen gebruiken, mits dat niet langer dan 4 maanden duurt.

Voor meer vragen over het mbo kun je terecht bij de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), dat is een koepel voor en door mbo-studenten.

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. 

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier