Vraagbank:

Tweede studie

Tweede studie

Studenten die een tweede studie willen volgen, hebben helaas geen recht op extra studiefinanciering. Als je nog niet van de maximale duur van je studiefinanciering gebruik hebt gemaakt, is het wel mogelijk om de resterende tijd voor jouw tweede studie in te zetten. Voor meer informatie over studiefinanciering, zie deze pagina. 

Je kunt wel extra studiefinanciering krijgen als je na het volgen van jouw eerste opleiding een lerarenmaster gaat doen. Hiervoor kan je een jaar extra studiefinanciering opvragen bij DUO. Bekijk voor meer informatie deze pagina 

Ook kan je een verlenging van de studiefinanciering aanvragen als je studievertraging hebt opgelopen wat het directe gevolg is van bijzondere medische omstandigheden. Zie hiervoor deze pagina. 

Bij collegegeld wordt onderscheid gemaakt tussen het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld (ca. €2.200) is het verlaagde bedrag waarbij de overheid de overige kosten van jouw studie betaald, terwijl bij het instellingscollegegeld je het volledige collegegeld zelf moet betalen. Het instellingscollegegeld is dus een (veel) hoger bedrag. 

Bij een tweede studie betaal je het wettelijk collegegeld als je:  

  • Een associate degree-, bachelor- of masteropleiding hebt afgerond en een opleiding gaat volgen op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg. Je eerste graad moet dan wel buiten deze sector vallen. Je kunt bij het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) nagaan in welke sectoren jouw gewenste en voltooide opleidingen vallen. 
  • Je de 2e opleiding bent gestart tijdens een 1e opleiding. Je moet deze 2e opleiding dan zonder onderbreking gevolgd hebben, ook na het behalen van een graad voor de 1e opleiding. 

Om het instellingscollegegeld te ontlopen, is het van belang dat je bij de start van het studiejaar nog geen vergelijkbaar diploma hebt behaald aan een bekostigde opleiding. Als je een tweede bachelor wilt doen is dat dus mogelijk tegen het wettelijk collegegeld, als je nog geen bachelordiploma hebt behaald. Voor een master geldt hetzelfde. Als je twee master (of bachelors) na elkaar wilt doen (in plaats van tegelijkertijd) is dat ook mogelijk, dan moet je er alleen voor zorgen dat je minimaal 1 vak nog niet hebt afgerond voordat je de tweede master start. 

Na afronding van je hbo-opleiding, is het niet mogelijk om een bachelor op de universiteit te volgen tegen het wettelijke collegegeld (tenzij dit een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg is). Dit wordt namelijk gezien als een vergelijkbaar diploma. 

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren.