Vraagbank:

Tweede studie

Tweede studie

Studenten die een tweede studie willen volgen, hebben helaas geen recht op extra studiefinanciering. Als je nog niet van de maximale duur van de componenten gebruik hebt gemaakt, is het wel mogelijk om de resterende tijd voor jouw tweede studie in te zetten. Voor meer informatie over studiefinanciering, zie deze pagina.

Je kunt wel extra studiefinanciering krijgen als je na het volgen van jouw eerste opleiding een lerarenmaster gaat doen. Hiervoor kan je een jaar extra studiefinanciering opvragen bij DUO. Bekijk voor meer informatie de website van DUO.

De Nederlandse wet stelt dat een student uit de EU recht heeft op het wettelijk collegegeldtarief van ongeveer €2000, mits dit de eerste keer is dat zij een bepaalde graad (bachelor of master) behalen aan een Nederlandse, publiek bekostigde instelling. Als je al eerder een bachelor in Nederland hebt behaald, dan kan een universiteit voor de tweede studie een hoger instellingstarief vragen. De wetgeving laat wel ruimte open voor studenten om toch voor het lagere tarief een tweede studie te volgen: je kunt namelijk overlap tussen jouw studies hebben. In dat geval heb je officieel nog niet de eerste graad behaald voor je aan de tweede studie begint en betaal je ook gedurende de duur van de tweede studie het wettelijk collegegeldtarief.

Als je een tweede studie in de zorg- of onderwijssector gaat doen, dan betaal je ook zonder overlap het lagere wettelijk collegegeldtarief. Je eerste graad moet dan wel buiten deze sector vallen. Je kunt bij het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) nagaan in welke sectoren jouw gewenste en voltooide opleidingen vallen.

Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Neem contact met ons op, of maak gebruik van een van de onderstaande hulpmiddelen. 

Voor veel praktische en specifieke vragen kan je het beste contact opnemen met je onderwijsinstelling of studieadviseur. 

Voor informatie over studiefinanciering en het leenstelsel kan je vaak terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Voor juridische vragen of klachten kan je contact opnemen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). 

Voor vragen over toegankelijkheid van het hoger onderwijs en studeren met een ondersteuningsvraag kan je terecht op de website Hoger Onderwijs Toegankelijk. 

Ben je mbo-student? JOB is de landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. 

Ben je scholier? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren.