Persbericht

Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan het leenstelsel

UTRECHT,
23 september 2021

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) hebben voor studerend Nederland een geweldig eindresultaat opgeleverd: eerder deze nacht stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met verschillende moties die stellen dat het leenstelsel afgeschaft moet worden. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos: “Het is fantastisch nieuws dat een ruimschootse meerderheid van de Kamer zich definitief heeft uitgesproken tegen het leenstelsel. Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen: dit is de genadeklap voor het leenstelsel”.

De breed gesteunde moties [1] [2] zijn “een reden tot groot feest voor studerend Nederland”, aldus De Roos. Volgens het ISO zijn er verschillende problemen ontstaan sinds de invoering van het leenstelsel in 2015. Zo stelt de studentenorganisatie dat het leenstelsel kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten in de hand werkt. Bovendien maken studenten andere keuzes tijdens hun studie om hun studieschuld zo laag mogelijk te houden. Een nieuw stelsel moet daarom volgens het ISO in elk geval een basisbeurs bevatten. De Roos: “Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie. Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de eenduidige oproep van de Kamer om studenten financieel te ontlasten”.

Hoe dat nieuwe stelsel eruit gaat zien, zal afhangen van een nieuw kabinet. De studentenorganisatie komt daarvoor graag langs bij de formerende partijen om mee te praten over de optimale inrichting van een nieuw studiefinancieringsstelsel. Eerder kwam het ISO met een uitgewerkt voorstel voor een nieuw stelsel genaamd ‘Studenten Op Eigen Benen’. Het voorstel bevat naast een basisbeurs ook een verbreding van de aanvullende beurs en een eerlijke compensatie voor de generatie studenten die onder het leenstelsel heeft gestudeerd. De Roos: “We hebben de afgelopen jaren met studerend Nederland een alternatief stelsel opgesteld. Ons plan ligt op een presenteerblaadje”. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

ISO-Contactformulier-Demi-Janssen

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Demi Janssen06 515 165 01

Contactformulier