Nieuws, Persbericht

10 studentenorganisaties komen met 10 formatiepunten: “Laat studenten meepraten over hun eigen onderwijs” 

UTRECHT,
27 maart 2024

De NOS meldde gisterenmiddag dat het thema ‘onderwijs’ is besproken aan de formatietafel. Om de stem van studenten voor vervolggesprekken kenbaar te maken, stuurt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vandaag een brief aan de informateurs. Deze brief is medeondertekend door negen andere studentenorganisaties, die diverse groepen studenten vertegenwoordigen, uiteenlopend van studentenverenigingen tot ondernemers. In de brief staan tien punten die volgens deze organisaties nodig zijn om de positie van studenten te versterken en roept op tot een uitnodiging aan de formatietafel. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Wij zijn blij dat onze eerdere oproep om het thema ‘onderwijs’ te bespreken aan de formatietafel is gehoord. Onderwijs draait om studenten. Nu is het van belang dat de formerende partijen studenten ook laten meepraten over hun eigen onderwijs en positie als student.”

Studentenregeerakkoord: 10 formatiepunten 

Studenten worden met veel obstakels geconfronteerd: de alsmaar stijgende rente op hun studieschuld, de verhoging van het collegegeld en nu ook de verlaging van de basisbeurs na de zomer. Niet vreemd dus dat ze moeite hebben om rond te komen en met mentale klachten kampen. Het ISO kwam daarom eerder al met een pakket aan maatregelen die ze zou invoeren als zij aan het roer zou staan: het Studentenregeerakkoord. De punten luiden van ‘een structurele verhoging van de basisbeurs’ tot ‘centrale informatievoorziening omtrent studentenwelzijn’. Deze plannen sturen ze nu ook naar de informateurs met steun van negen andere studentenorganisaties. Janssen: “Onderwijs moet een plek zijn waar iedere student tot zijn recht komt. Dat betekent kunnen studeren zonder financiële druk, de kans krijgen om op een fijne manier kennis te maken met de arbeidsmarkt en je veilig en gesteund voelen op je hogeschool of universiteit.” 

Brede steun

Het ISO stuurt deze brief namens haar 42 lidorganisaties, bestaande uit medezeggenschapsraden, -fracties en studentenvakbonden, verspreid over het hele land. Daarbij wordt de brief gesteund door negen andere (landelijke) studentenorganisaties die diverse groepen studenten vertegenwoordigen, uiteenlopend van studentenverenigingen tot ondernemers. Linde van Mechelen, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV): “Studenten moeten voldoende mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen naast hun studie. Het volgend kabinet moet daar oog voor houden en voldoende kansen bieden voor studentontwikkeling buiten de collegebanken. Daarnaast moet het welzijn van studenten een prioriteit zijn.” Er wordt een brede oproep vanuit studenten(organisaties) gedaan om mee te kunnen praten aan de formatietafel over het onderwijs en hun positie als student. ISO-voorzitter Demi Janssen: “Het is nu aan de formerende partijen om te laten zien dat ze de positie van studenten en ons onderwijs serieus nemen. Wij helpen ze graag op weg met een mooi onderwijshoofdstuk in hun regeerakkoord.”

Deze brief is medeondertekend door Stichting LOCI, Stip Studentenplatform, UCSRN, Studenten voor Morgen, Integrand, Unipartners, Landelijke Kamer van Verenigingen, Nederlandse Wereldwijde Studenten en DutchSE. 

Wilt u meer weten?

Demi Janssen

Woordvoerder

0651516501

janssen@iso.nl

Neem contact met ons op

We helpen je graag!

Telefoonnummer kantoor:

Algemeen mailadres:

Telefoonnummer voorzitter en woordvoerder:

Mylou Miché
+31 (0)6 515 165 01

Contactformulier