Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) presenteert dé maatregelen tegen studieuitval en verkeerde studiekeuze. Het ISO komt met een aantal gerichte voorstellen om het aantal studenten dat uitvalt of van studie wisselt te verminderen. Door middel van verbeterde studievoorlichting, begeleiding en flexibele studiemogelijkheden wil het ISO ervoor zorgen dat studenten een opleiding kiezen die beter aansluit bij hun verwachtingen en talenten. Deze maatregelen moeten niet alleen studievertraging voorkomen, maar ook het studentsucces en welzijn van studenten bevorderen.
Cijfers laten zien dat er in het hbo en wo veel sprake is van uitval en switch. Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) ‘Talent op de Juiste plek’ (2024) geeft aan dat het uitval en switch percentage de afgelopen jaren heeft geschommeld tussen de 25 en ruim 30%.
Uit onderzoek van het NRO blijkt dat de meest voorkomende redenen voor uitval of switch zijn: ‘de verwachting is niet uitgekomen’ (51%), ‘verkeerde studiekeuze gemaakt’ (50%), ‘de manier van onderwijs sloot niet aan’ (37%), ‘de studie was te zwaar’ (33%), ‘onvoldoende gemotiveerd’ (27%), en ‘het krijgen van een negatief BSA’ (13%). Een verkeerde studiekeuze leidt vaak tot ongewenste studievertraging. Om dit te voorkomen komt het ISO met 7 voorstellen:
- Verbeter de studievoorlichting door aankomende studenten transparant en representatief voor te lichten over de opleiding en investeer in het beleid op het gebied van matching
- Investeer in begeleiding, sociale binding en excursies met name aan het begin van de opleiding
- Vereenvoudig het proces van switchen
- Verplaats de uitschrijfdeadline van 1 februari naar 1 maart
- Verken de mogelijkheden voor brede sectorcurricula
- Schaf het bindend studie advies af
- Verricht meer onderzoek en monitoring naar de relatie tussen uitval/switch en inclusief onderwijs, mede aan de hand van een optioneel eindgesprek
Aan de hand van deze voorstellen wordt het volgens het ISO voor studenten eenvoudiger om een studie te vinden die bij hen past of worden studenten beter daar naartoe begeleid, waardoor de kans op uitval en ongewenste studievertraging afneemt.
De 7 voorstellen staan uitgebreid beschreven in onderstaande richtsnoer.
